Codul rutier se modifică. Schimbări importante la obținerea permisului

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Examenul auto se modifică într-o anumită măsură
Examenul auto se modifică într-o anumită măsură
Codul rutier, sau mai bine spus Ordonanța de Urgență nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice - republicată va fi din nou modificată printr-o propunere care va fi legiferată de urgență, propunere care se află pe masa de lucru a Senatorilor.

Este vorba de unele modificări care sunt aduse procesului de obținere a permisului de conducere, atât a modului în care se desfășoară cursurile cât și a modului în care se va desfășura examinarea.

Noua propunere spune că pe ”parcursul activităţii de pregătire practică sau de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat împreună cu persoana pe care o supraveghează răspund pentru încălcarea de către aceasta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie”.

O altă modificare spune că persoanele care solicită participarea la examen pentru proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă, să fie apte din punct de vedere medical şi să facă dovada pregătirii teoretice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii.

Totodată,persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii.

Modificarea legislativă vizează și cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat. Acestea pot începe şi după ce candidatul a fost declarat „ADMIS" de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor.

La susţinerea probei practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitată de către candidat, acesta va conduce însoţit, în/pe acelaşi autovehicul, de un instructor din cadrul scolii de conducători auto. Rolul instructorului din cadrul scolii de conducători auto care participă la proba practică de verificare a aptitudinilor şi comportamentului în cadrul comisie de examinare va fi stabilit prin ordin al Ministrului Administraţiei si Internelor.

În cele din urmă, noua propunere legislativă mai spune că pentru susţinerea examenului în vederea obţinerii permisului de conducere şi eliberarea acestuia, candidaţii se pot prezenta la orice autoritatea competentă de pe teritoriul României.

Citește și:

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare. Tot ce trebuie să ştie şoferii - principalele modificări

Noile prevederi ale Codului Rutier au intrat în vigoare. 

Vestea dimineţii pentru şoferii din România. Modificările aduse Codului Rutier au intrat în vigoare.

Astfel, cea mai mare parte a prevederilor din OG nr. 1/2022 au intrat în vigoare din data de 27 februarie 2022, după cum urmează:

- ordonanţa defineşte comportamentul agresiv în conducere pe drumurile publice şi impune amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile

- documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei

- documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, se reţine permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă

- se măreşte perioada de suspensare la 90 la 120 de zile pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune

- de asemenea, se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate, şi de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru şoferii cate nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel