Comerţul cu produse agricole între UE şi restul lumii a crescut, anul trecut, până la 424,7 miliarde de euro

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cereale. Foto: Mark Stebnicki - Pexels
Cereale. Foto: Mark Stebnicki - Pexels
Comerţul UE cu produse agricole a ajuns anul trecut la 424,7 miliarde de euro, anunţă Eurostat. 

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2022 la 424,7 miliarde de euro, cu 77,5 miliarde de euro mai mult decât în 2021, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Anul trecut, UE a exportat produse agricole în valoare de 229,1 miliarde de euro şi a importat produse agricole în valoare de 195,6 miliarde de euro, generând un surplus de 33,5 miliarde de euro.

Între 2002 şi 2022, valoarea comerţului UE cu produse agricole aproape s-a triplat (de la 141,5 miliarde de euro la 424,7 miliarde de euro), echivalentul unei creşteri anuale medii de aproape 5,6%. În această perioadă, exporturile (5,9%) au crescut mai rapid decât importurile (5,4%).

Datele Eurostat mai arată că în 2022 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (47,8 miliarde de euro sau 21% din total), fiind urmată de Statele Unite (13%, 29 miliarde de euro), China (7%, 15,2 miliarde de euro), Elveţia (5%, 11,5 miliarde de euro), Japonia (4%, 8,3 miliarde de euro) şi Rusia (3%, 7 miliarde de euro).

Tot în 2022, importurile UE de produse agricole au provenit în special din Brazilia (10%, 19,9 miliarde de euro), Marea Britanie (8%, 16,4 miliarde de euro), Ucraina (7%, 13,1 miliarde de euro), Statele Unite (6%, 12,3 miliarde de euro), China (aproape 6%, 10,8 miliarde de euro) şi Norvegia (5%, 9,3 miliarde de euro).

 

Citeşte şi: Kievul protestează la Bruxelles şi Varşovia împotriva restricţiilor la importurile de grâu ucrainean

 

Ministerul de externe de la Kiev a anunţat sâmbătă că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este "categoric inacceptabilă", transmite Reuters. Ministrul de externe al Ucrainei, citat de dpa, a salutat însă acordul în această privinţă anunţat vineri de Comisia Europeană.

"Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene", susţine ministerul.

"Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE", arată documentul.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu cele cinci ţări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.

"Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina", a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.

El a anunţat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungarie vor retrage măsurile luate, iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb "măsuri excepţionale de salvgardare".

Acordul anunţat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.

Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a apreciat sâmbătă acordul. Prezent la Stockholm, la o reuniune a omologilor săi din UE, el a apreciat că blocarea importurilor nu doar că ar dăuna ţării sale, ci ar provoca suferinţe teribile în Orientul Mijlociu şi în Africa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel