Comisia Europeană va lansa un cadru comun de alfabetizare financiară pentru copii și tineri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Studiu
Studiu
CE are în plan încurajarea educației financiare elementare pentru copiii și tinerii din Europa, aceasta după ce, așa cum relevă studiile, noile generații nu sunt foarte atrase de gestionarea propriilor finanțe.

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri un cadru comun de competenţele financiare pentru copii şi tineri al UE/OCDE. Cadrul vizează îmbunătăţirea alfabetizării financiare a tinerilor, astfel încât aceştia să fie pregătiţi să ia decizii financiare personale în cunoştinţă de cauză atât în prezent, cât şi, mai ales, mai târziu în viaţă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Obiectivul cadrului este de a stabili o înţelegere comună între statele membre şi practicieni cu privire la competenţele esenţiale în materie de alfabetizare financiară de care au nevoie copiii şi tinerii. Pe această bază, cadrul poate sprijini dezvoltarea politicilor de alfabetizare financiară, a programelor şi a materialelor didactice de către părţile interesate publice, private şi non-profit.

Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică/Reţeaua internaţională pentru educaţie financiară (OCDE/INFE) se vor concentra în prezent pe încurajarea şi sprijinirea utilizării cadrului de către autorităţile naţionale, practicieni şi alte părţi interesate. Eficacitatea cadrului depinde de stabilirea unei înţelegeri comune a alfabetizării financiare în rândul diferitelor părţi interesate din statele membre şi de disponibilitatea acestora de a utiliza cadrul şi de a contribui în mod activ la sporirea impactului politicilor şi iniţiativelor de alfabetizare financiară.


Lansarea cadrului de colaborare

 

Un eveniment de lansare a cadrului va avea loc la 2 octombrie 2023, la Bruxelles.

Comisia şi OCDE au elaborat acest cadru în contextul Planului de acţiune privind uniunea pieţelor de capital din 2020 (Acţiunea 7: Capacitarea cetăţenilor prin intermediul alfabetizării financiare) şi ca parte a programului de lucru al OCDE/INFE. Un cadru similar, destinat adulţilor, a fost publicat în ianuarie 2022.

Necesitatea de a îmbunătăţi nivelul de alfabetizare financiară în UE este mai relevantă ca oricând, după cum o demonstrează recentul sondaj Eurobarometru din 2023 privind alfabetizarea financiară. Studiul respectiv a confirmat că nivelurile generale de alfabetizare financiară în UE rămân alarmant de scăzute. Acesta a arătat, de asemenea, că, în general, tinerii au cunoştinţe financiare mai reduse şi un comportament financiar mai puţin prudent decât persoanele în vârstă.

 

Noile generații, mai puțin atente la gestionarea finanțelor personale

 

Potrivit sondajului Eurobarometru Flash din octombrie 2022 privind produsele financiare cu amănuntul, tinerii sunt, de asemenea, mai puţin încrezători decât generaţiile mai în vârstă atunci când îşi gestionează finanţele personale. În acelaşi timp, tinerii sunt mai atraşi de instrumente financiare mai riscante, cum ar fi criptoactivele. De asemenea, au mai multă încredere în platformele de comunicare socială ca sursă de informaţii şi se simt mai în siguranţă să efectueze tranzacţii financiare prin intermediul internetului sau al aplicaţiilor. Acest lucru ar sugera că iniţiativele care vizează tinerii cu scopul de le a spori nivelul de alfabetizare financiară ar putea avea un impact deosebit de mare.

Pe modelul cadrului destinat adulţilor, cadrul pentru copii şi tineri este însoţit de un instrument Excel care facilitează navigarea şi filtrarea competenţelor în funcţie de nevoile utilizatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness

pixel