Comisia Europeană va lansa un cadru comun de alfabetizare financiară pentru copii și tineri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Studiu
Studiu
CE are în plan încurajarea educației financiare elementare pentru copiii și tinerii din Europa, aceasta după ce, așa cum relevă studiile, noile generații nu sunt foarte atrase de gestionarea propriilor finanțe.

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri un cadru comun de competenţele financiare pentru copii şi tineri al UE/OCDE. Cadrul vizează îmbunătăţirea alfabetizării financiare a tinerilor, astfel încât aceştia să fie pregătiţi să ia decizii financiare personale în cunoştinţă de cauză atât în prezent, cât şi, mai ales, mai târziu în viaţă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Obiectivul cadrului este de a stabili o înţelegere comună între statele membre şi practicieni cu privire la competenţele esenţiale în materie de alfabetizare financiară de care au nevoie copiii şi tinerii. Pe această bază, cadrul poate sprijini dezvoltarea politicilor de alfabetizare financiară, a programelor şi a materialelor didactice de către părţile interesate publice, private şi non-profit.

Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică/Reţeaua internaţională pentru educaţie financiară (OCDE/INFE) se vor concentra în prezent pe încurajarea şi sprijinirea utilizării cadrului de către autorităţile naţionale, practicieni şi alte părţi interesate. Eficacitatea cadrului depinde de stabilirea unei înţelegeri comune a alfabetizării financiare în rândul diferitelor părţi interesate din statele membre şi de disponibilitatea acestora de a utiliza cadrul şi de a contribui în mod activ la sporirea impactului politicilor şi iniţiativelor de alfabetizare financiară.


Lansarea cadrului de colaborare

 

Un eveniment de lansare a cadrului va avea loc la 2 octombrie 2023, la Bruxelles.

Comisia şi OCDE au elaborat acest cadru în contextul Planului de acţiune privind uniunea pieţelor de capital din 2020 (Acţiunea 7: Capacitarea cetăţenilor prin intermediul alfabetizării financiare) şi ca parte a programului de lucru al OCDE/INFE. Un cadru similar, destinat adulţilor, a fost publicat în ianuarie 2022.

Necesitatea de a îmbunătăţi nivelul de alfabetizare financiară în UE este mai relevantă ca oricând, după cum o demonstrează recentul sondaj Eurobarometru din 2023 privind alfabetizarea financiară. Studiul respectiv a confirmat că nivelurile generale de alfabetizare financiară în UE rămân alarmant de scăzute. Acesta a arătat, de asemenea, că, în general, tinerii au cunoştinţe financiare mai reduse şi un comportament financiar mai puţin prudent decât persoanele în vârstă.

 

Noile generații, mai puțin atente la gestionarea finanțelor personale

 

Potrivit sondajului Eurobarometru Flash din octombrie 2022 privind produsele financiare cu amănuntul, tinerii sunt, de asemenea, mai puţin încrezători decât generaţiile mai în vârstă atunci când îşi gestionează finanţele personale. În acelaşi timp, tinerii sunt mai atraşi de instrumente financiare mai riscante, cum ar fi criptoactivele. De asemenea, au mai multă încredere în platformele de comunicare socială ca sursă de informaţii şi se simt mai în siguranţă să efectueze tranzacţii financiare prin intermediul internetului sau al aplicaţiilor. Acest lucru ar sugera că iniţiativele care vizează tinerii cu scopul de le a spori nivelul de alfabetizare financiară ar putea avea un impact deosebit de mare.

Pe modelul cadrului destinat adulţilor, cadrul pentru copii şi tineri este însoţit de un instrument Excel care facilitează navigarea şi filtrarea competenţelor în funcţie de nevoile utilizatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel