Comisia Europeană, nou mesaj ferm: România, Bulgaria şi Croaţia pot intra în Schengen

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană insistă că România, Bulgaria şi Croaţia pot intra în Schengen.

Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc ''în totalitate toate cerinţele'' pentru a fi membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi se aşteaptă ca Cei 27 să dea undă verde primirii lor, joi, în pofida faptului că unele ţări se opun, transmite EFE.

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas le-a transmis, într-o conferinţă de presă, statelor membre care ''se îndoiesc'' de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea în special a Bulgariei şi României de a intra în Schengen că includerea lor va duce ''în fapt la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine''.

''Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (...) extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune'' din punct de vedere calitativ, a insistat Schinas.

Vicepreşedintele executivului european a răspuns în acest mod la rezervele formulate de Austria şi Suedia la aderarea Bulgariei şi României şi la anunţul Regatului Ţărilor de Jos că va bloca prin veto aderarea Bulgariei, notează EFE.

Schinas a subscris ''în totalitate'' la afirmaţia comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a apreciat că cele trei ţări îndeplinesc ''pe deplin'' cerinţele pentru a se alătura spaţiului Schengen. 

 

Autoguvernarea românilor din Ungaria: Integrarea în Schengen ar stimula relaţiile dintre români şi maghiari

 

Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) consideră că integrarea României în Spaţiul Schengen ar stimula şi mai mult relaţiile dintre români şi maghiari, care au ajuns la "un nivel fără precedent", şi aminteşte că ţara noastră a aşteptat mai mult de 10 ani un răspuns favorabil deşi a îndeplinit criteriile de aderare.

Preşedintele ATRU, Gheorghe Cozma, a declarat luni, pentru AGERPRES, că aderarea României la Schengen "ar uşura naveta zilnică" pentru mii de români care locuiesc în Ungaria dar muncesc în România sau copiii lor învaţă în ţara noastră, însă pe de altă parte ar stimula mediul de afaceri.

"Spaţiul Schengen este una dintre cele mai concrete realizări ale Uniunii Europene. Intrarea României în acest spaţiu de liberă circulaţie, deşi a îndeplinit toate cerinţele, este amânată de peste zece ani. Aderarea ar schimba percepţia asupra frontierei. România şi Ungaria au interese comune ca parteneri strategici, ca state vecine, ca membri UE şi NATO. Din acest motiv, dar şi din alte motive, oamenii din ambele părţi ale frontierei au o relaţie bună. Raportul dintre cele două state este definit de o strânsă interdependenţă", a spus Cozma.

El a declarat că România este a patra cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria şi a şasea cea mai importantă destinaţie pentru capitalul maghiar.

"În România activează peste 12 mii de societăţi comerciale maghiare şi sunt peste 6.000 de societăţi mixte româno-maghiare în Ungaria. Dacă ne uităm la viaţa de zi cu zi, cooperarea a atins niveluri fără precedent, iar aceste tendinţe ar putea fi stimulate şi mai mult de integrarea României în Spaţiul Schengen datorită mobilităţii", a declarat preşedintele ATRU.

El a mai spus că în ultimii ani "numărul de nopţi de cazare rezervate de călătorii români a crescut cu 60%", iar mulţi "cetăţeni români din jurul graniţei se stabilesc în localităţi vecine din Ungaria şi fac naveta în România în fiecare zi".

"Integrarea ar uşura naveta zilnică, nu ar trebui să se mai stea la frontieră pentru control", a adăugat Gheorghe Cozma.

Conform ATRU, în Ungaria există o comunitate formată din aproximativ 36.000 de români, concentrată în localităţi apropiate graniţei cu România. Cei mai mulţi români trăiesc în judeţul Bekes, de exemplu în oraşul Gyula, învecinat cu localitatea arădeană Vărşand, locuind aproximativ 5.000 de români.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Donald Trump
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului

pixel