Se apucă din nou de treabă la Răstolița! Hidrocentrala prinde viață după 35 de ani
Guvernul dă undă verde reluării...
Liderii europeni se află sub o presiune uriașă pentru a-și crește cheltuielile militare, după ce revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a reprezentat un semnal de alarmă: Europa nu mai poate conta orbește pe protecția SUA.
Împrumuturile comune ar urma să finanțeze capabilități paneuropene precum:
- Apărare aeriană și antirachetă
- Sisteme de artilerie, rachete și muniție
- Drone și sisteme anti-dronă
- Securitate cibernetică și mobilitate militară
„Această măsură va ajuta statele membre să își unească cererea și să achiziționeze echipamente împreună. Acest lucru va reduce costurile, fragmentarea și va consolida baza industrială de apărare a Europei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen nu a precizat un calendar exact, dar a subliniat că investițiile trebuie să crească imediat și pe termen lung, pe parcursul acestui deceniu.
Liderii UE vor discuta propunerea în cadrul unui summit special dedicat cheltuielilor pentru apărare, joi.
Comisia Europeană a mai propus exceptarea cheltuielilor de apărare de la regulile fiscale ale UE, care limitează deficitul bugetar al statelor membre.
„Dacă statele membre ar crește cheltuielile de apărare cu 1,5% din PIB, acest lucru ar putea crea un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde de euro”, a explicat von der Leyen.
De asemenea, fondurile europene destinate reducerii inegalităților economice între statele UE ar putea fi utilizate și pentru proiecte de apărare. Toate aceste măsuri ar putea asigura până la 800 de miliarde de euro pentru investiții militare.
„Europa este pregătită să își asume responsabilitățile. Putem mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru o Europă sigură și rezilientă. Vom continua să colaborăm strâns cu partenerii noștri din NATO. Acesta este momentul Europei. Și suntem gata să facem pasul înainte”, a declarat von der Leyen.
După anunțul Comisiei, indicele european Stoxx Aerospace and Defence a crescut, semn că piețele sprijină consolidarea apărării europene.
Trump, care a pus sub semnul întrebării angajamentul SUA față de NATO, a cerut statelor membre europene să cheltuie 5% din PIB pentru apărare – un prag pe care nici măcar SUA nu îl atinge.
În plus, el a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina, după conflictul recent cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lăsând Europa să își definească propria strategie de apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul dă undă verde reluării...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...