Comisia Europeană propune un nou obiectiv climatic al UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Bruxelles-ul propune un nou obiectiv climatic al UE pentru 2040, relatează Reuters.

Comisia Europeană va propune în luna iulie un nou obiectiv climatic pentru Uniunea Europeană, care prevede reducerea cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990. Informația a fost confirmată de diplomați europeni pentru Reuters, în contextul în care Bruxelles-ul caută soluții pentru a tempera criticile tot mai puternice la adresa agendei sale ecologice.

Potrivit surselor citate, comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a anunțat planurile pentru acest nou obiectiv în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții statelor membre, desfășurată miercuri. Data oficială de prezentare a propunerii este 2 iulie.

Documentul va include însă și o serie de „flexibilități”, care ar putea reduce presiunea asupra industriilor europene. Printre acestea se numără posibilitatea ca țintele impuse sectoarelor economice interne să fie sub pragul de 90%, precum și opțiunea pentru state de a compensa diferențele prin achiziționarea de credite internaționale de carbon.

Comisia Europeană nu a comentat oficial aceste planuri, dar promite că nu va renunța la ambițiile climatice ale Europei, în ciuda nemulțumirilor venite din partea guvernelor și europarlamentarilor preocupați de costurile mari pentru afaceri și de presiunea concurenței internaționale, inclusiv din partea SUA.

Europa rămâne cel mai rapid continent care se încălzește, însă în ultimele luni, Bruxelles-ul a amânat propunerea climatică pentru 2040 și a mai relaxat alte legi din pachetul verde, în încercarea de a calma opoziția politică.

Țările UE sunt divizate în privința noii ținte. Finlanda, Țările de Jos și Danemarca sprijină reducerea cu 90% a emisiilor, în timp ce Italia și Cehia se opun. Germania ar susține obiectivul doar dacă va fi permisă utilizarea creditelor de carbon internaționale pentru a acoperi trei puncte procentuale din țintă.

Comisia analizează și o variantă care ar permite statelor să decidă mai liber în ce sectoare economice fac reducerile, ceea ce ar putea redistribui efortul în funcție de specificul fiecărei economii.

Ținta pentru 2040 este văzută ca o etapă intermediară esențială între obiectivul pentru 2030 – pe care UE este aproape de a-l atinge – și ținta de neutralitate climatică totală în 2050.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel