Companiile americane, amenințate de o "recesiune a profiturilor"
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mulți vor fi dezamăgiți
Mulți vor fi dezamăgiți
Problemele legate de profiturile companiilor americane se vor extinde probabil dincolo de slabele rezultate afișate în ultimul trimestru al anului trecut, în condițiile în care o piață a muncii în plină expansiune apasă asupra marjelor și se pare că va afecta performanțele din prima jumătate din 2023. 

Prognoza privind profituri mai mici în SUA în primele două trimestru ale acestui an se înscrie în contextul unor rezultate sub așteptări înregistrate în ultimele trei luni din 2022, care, potrivit Credit Suisse, va fi cel mai prost sezon de profituri din ultimii 24 de ani.

Nu s-a mai întâmplat din primul an al pandemiei

În condițiile în care se estimează că în trimestrul patru din 2022 câștigurile vor fi în scădere față de anul anterior, un declin ulterior în primul trimestru din 2023 ar trimite S&P 500 în ceea ce se numește recesiune a câștigurilor, o scădere consecutivă a câștigurilor care nu a mai avut loc de când COVID-19 a aruncat în aer încasările corporative din 2020.

Rezultatele din trimestrul al patrulea pentru 344 dintre companiile cotate în indicele S&P 500 au fost deja publicate, iar în acest moment se estimează că profiturile pentru acest trimestru sunt în scădere cu 2,8% față de anul precedent, potrivit datelor IBES de la Refinitiv.

Cei mai mulți strategi se așteaptă la puține îmbunătățiri pentru acest sezon, iar analiștii anticipează, pentru primele trei luni din 2023, o diminuare a veniturile S&P 500 cu 3,7%, comparativ cu anul trecut, și cu 3,1% în trimestrul doi. 

Viteza este mai mare ca de obicei

"Ceea ce este clar este că viteza cu care scad cifrele pentru 2023 este mai mare  decât de obicei", a comentat Jonathan Golub, strateg șef pentru acțiuni americane și șef al departamentului de cercetare cantitativă la Credit Suisse Securities din New York.

Imaginea mai sumbră a câștigurilor întărește argumentele investitorilor potrivit cărora este puțin probabil ca revenirea bursieră de la începutul acestui an să dureze, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la nivelul ratelor dobânzilor pe care Rezerva Federală va trebui să le majoreze, în condițiile în care se străduiește să mențină inflația pe o traiectorie de relaxare.

Săptămâna trecută, S&P 500 a înregistrat cel mai mare declin procentual săptămânal de la jumătatea lunii decembrie, deși indicele a crescut cu aproximativ 7% până acum în acest an.

"Realitatea pentru acțiuni este că politica monetară rămâne în teritoriu restrictiv pe fondul unei recesiuni a câștigurilor care a început cu adevărat", au scris luni într-un raport analiștii Morgan Stanley, inclusiv Michael Wilson, strategul pentru acțiuni americane al băncii.

Se prăbușesc de la niveluri foarte ridicate

Rezultatele și previziunile recente ale unora dintre cele mai proeminente nume din domeniul tehnologiei, precum Alphabet, Amazon și Apple, au fost printre cele mai memorabile dezamăgiri ale acestui sezon de câștiguri.

Golub și alți strategi spun că o piață a forței de muncă tensionată, care pune presiune asupra marjelor corporative, este un motiv cheie pentru scăderea veniturilor și se așteaptă ca aceste costuri să rămână mai persistente decât alte presiuni.

Recentul raport privind locurile de muncă din SUA pentru luna ianuarie, care a arătat o creștere accelerată a numărului de locuri de muncă și cea mai scăzută rată a șomajului din ultimii 53 de ani și jumătate, a întărit acest punct de vedere, în timp ce a reaprins temerile că o creștere puternică a locurilor de muncă ar putea duce la noi majorări ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală.

Anul trecut, banca centrală s-a angajat în cea mai agresivă politică de înăsprire a politicii sale din anii 1980 încoace, ca răspuns la inflația galopantă. "Dacă vă uitați la câștiguri, ele vin bine", a spus Golub. "Și te întrebi: care este, atunci, problema? Marjele se prăbușesc de la niveluri foarte ridicate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...


pixel