Companiile cotate care dețin cel mai mult numerar din lume - ANALIZĂ

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mult numerar / FOTO: Freepik
Mult numerar / FOTO: Freepik
Verdictul cifrelor este fără echivoc: Volkswagen este compania listată cu cea mai mare datorie din lume ca valoare, Alphabet deține cel mai mult numerar.

O analiză plină de date suculente, inspirată din studiul „Indexul global al datoriilor corporative”, realizat de Janus Henderson și care acoperă datoria celor mai mari 933 de grupuri cotate din lume, mai puțin companiile din sectorul financiar și imobiliar.

De precizat că, deși cifrele datoriilor pot părea amețitoare în termeni absoluti, o datorie netă mare ca valoare absolută nu înseamnă că o companie merge prost. Această datorie trebuie comparată cu rezultatele generate (în general profitul brut din exploatare) de respectiva companie pentru a ști dacă datoria acesteia este mare sau nu. Este ceea ce se numește efect de levier.

Volkswagen, cea mai mare datorie

Din punct de vedere valoric, Volkswagen este cea mai îndatorată companie listată din lume, cu o datorie netă de 196 de miliarde de dolari, grupul german ajungând în fruntea clasamentului elaborat de administratorul de active pentru prima dată din 2020.

De altfel, producătorii de automobile sunt foarte reprezentați pe această listă. Toyota ocupă locul doi, cu 179 de miliarde de dolari, Ford este pe șase cu 111 de miliarde de dolari, urmat de Mercedes cu 96 de miliarde de dolari și General Motors cu 94 de miliarde de dolari.

„Constructorii auto din Japonia, Statele Unite și Germania au contribuit cel mai mult la creșterea datoriei corporative globale în 2023/24, deoarece creșterea puternică a vânzărilor a crescut cererea de finanțare auto”, explică Janus Henderson.

Al doilea sector prezent în top 10: telecomunicații. Verizon este pe poziția a treia, cu 172 miliarde dolari, AT&T este plasată pe patru, cu 152 miliarde dolari, Deutsche Telekom pe cinci, cu 150 miliarde dolari, Charter Communications pe șapte, cu 98 miliarde dolari și Comcast se situează pe locul opt, cu 97 miliarde dolari.

Cash la big techs 

În schimb, clasamentul companiilor „cele mai bogate în numerar” este dominat de marile grupuri tehnologice americane și de giganții digitali chinezi.

„Fluxurile de numerar extrem de puternice ale celor șapte mari companii de tehnologie din SUA au ajutat soldurile lor colective de numerar nete să crească cu 52 de miliarde de dolari pe parcursul anului, deși au cheltuit 210 de miliarde de dolari pe dividende și răscumpărări de acțiuni”, subliniază Janus Henderson.

Alphabet ocupă primul loc în acest clasament, cu 81 de miliarde de dolari în numerar, cifră care a scăzut de la 111 miliarde de dolari în urmă cu doi ani. Scăderea fluxului de numerar se explică atât prin răscumpărări semnificative de acțiuni (170 miliarde dolari cumulat în ultimii trei ani, conform lui Janus Henderson), cât și prin investiții.

Pe lângă Alphabet, Apple ocupă locul cinci în clasament, cu 38 de miliarde de dolari, Microsoft este pe șanpte, cu 32 de miliarde de dolari și Meta pe opt, cu 28 de miliarde de dolari. La nivelul grupurilor chineze, specialistul în telecomunicații China Mobile ocupă locul doi cu 71 de miliarde de dolari, pe patru se află Alibaba cu 61 de miliarde de dolari și PDD Holdings, compania-mamă a Pinduoduo, alt gigant chinez al comerțului electronic specializat în articole low-cost (deține site-ul Temu), este la egalitate cu Apple, cu 38 de miliarde de dolari.

Clasamentul este completat de Samsung, cu 62 de miliarde de dolari, TSMC, cel mai mare fondator de semiconductori din lume, pe nouă, cu 24 de miliarde de dolari, și de... Stellantis.

Grupul auto franco-italiano-american născut în urma fuziunii PSA și Fiat Chrysler închide top 10 cu 21 de miliarde de dolari. Compania a decis să restituie o sumă semnificativă de numerar acționarilor săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Programul Casa Verde Fotovoltaice va suferi modificări
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Agerpres / Municipalitatea Burgas
Bentley

Cum vrea Bentley să se reinventeze. Modelele pe care mizează

Bentley Motors Ltd., faimosul brand britanic de lux,...

Fabrică de mașini / sursa foto: Freepik.com
Masină electrică / FOTO: Freepik
Port petrolier pe insula Karg

Petrolierele iraniene fug de frica loviturilor israeliene

Iranul pare să se pregătească pentru un nou posibil atac...

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Oana Pavelescu
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Vouchere sociale
China, UE / sursa foto: Freepik.com
Ploaie / MTI

Meteo. Atenţionare Cod galben de averse în jumătate de țară

INMH a emis o atenționare și o informare meteo.

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Havana / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban

FT: Bruxelles îl dă în judecată iar pe Viktor Orbán

Bruxelles a intentat o nouă acțiune împotriva guvernului...

Hackeri
Moscova / Foto: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Lingouri de aur / FOTO: Freepik

pixel