Companiile cotate care dețin cel mai mult numerar din lume - ANALIZĂ

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mult numerar / FOTO: Freepik
Mult numerar / FOTO: Freepik
Verdictul cifrelor este fără echivoc: Volkswagen este compania listată cu cea mai mare datorie din lume ca valoare, Alphabet deține cel mai mult numerar.

O analiză plină de date suculente, inspirată din studiul „Indexul global al datoriilor corporative”, realizat de Janus Henderson și care acoperă datoria celor mai mari 933 de grupuri cotate din lume, mai puțin companiile din sectorul financiar și imobiliar.

De precizat că, deși cifrele datoriilor pot părea amețitoare în termeni absoluti, o datorie netă mare ca valoare absolută nu înseamnă că o companie merge prost. Această datorie trebuie comparată cu rezultatele generate (în general profitul brut din exploatare) de respectiva companie pentru a ști dacă datoria acesteia este mare sau nu. Este ceea ce se numește efect de levier.

Volkswagen, cea mai mare datorie

Din punct de vedere valoric, Volkswagen este cea mai îndatorată companie listată din lume, cu o datorie netă de 196 de miliarde de dolari, grupul german ajungând în fruntea clasamentului elaborat de administratorul de active pentru prima dată din 2020.

De altfel, producătorii de automobile sunt foarte reprezentați pe această listă. Toyota ocupă locul doi, cu 179 de miliarde de dolari, Ford este pe șase cu 111 de miliarde de dolari, urmat de Mercedes cu 96 de miliarde de dolari și General Motors cu 94 de miliarde de dolari.

„Constructorii auto din Japonia, Statele Unite și Germania au contribuit cel mai mult la creșterea datoriei corporative globale în 2023/24, deoarece creșterea puternică a vânzărilor a crescut cererea de finanțare auto”, explică Janus Henderson.

Al doilea sector prezent în top 10: telecomunicații. Verizon este pe poziția a treia, cu 172 miliarde dolari, AT&T este plasată pe patru, cu 152 miliarde dolari, Deutsche Telekom pe cinci, cu 150 miliarde dolari, Charter Communications pe șapte, cu 98 miliarde dolari și Comcast se situează pe locul opt, cu 97 miliarde dolari.

Cash la big techs 

În schimb, clasamentul companiilor „cele mai bogate în numerar” este dominat de marile grupuri tehnologice americane și de giganții digitali chinezi.

„Fluxurile de numerar extrem de puternice ale celor șapte mari companii de tehnologie din SUA au ajutat soldurile lor colective de numerar nete să crească cu 52 de miliarde de dolari pe parcursul anului, deși au cheltuit 210 de miliarde de dolari pe dividende și răscumpărări de acțiuni”, subliniază Janus Henderson.

Alphabet ocupă primul loc în acest clasament, cu 81 de miliarde de dolari în numerar, cifră care a scăzut de la 111 miliarde de dolari în urmă cu doi ani. Scăderea fluxului de numerar se explică atât prin răscumpărări semnificative de acțiuni (170 miliarde dolari cumulat în ultimii trei ani, conform lui Janus Henderson), cât și prin investiții.

Pe lângă Alphabet, Apple ocupă locul cinci în clasament, cu 38 de miliarde de dolari, Microsoft este pe șanpte, cu 32 de miliarde de dolari și Meta pe opt, cu 28 de miliarde de dolari. La nivelul grupurilor chineze, specialistul în telecomunicații China Mobile ocupă locul doi cu 71 de miliarde de dolari, pe patru se află Alibaba cu 61 de miliarde de dolari și PDD Holdings, compania-mamă a Pinduoduo, alt gigant chinez al comerțului electronic specializat în articole low-cost (deține site-ul Temu), este la egalitate cu Apple, cu 38 de miliarde de dolari.

Clasamentul este completat de Samsung, cu 62 de miliarde de dolari, TSMC, cel mai mare fondator de semiconductori din lume, pe nouă, cu 24 de miliarde de dolari, și de... Stellantis.

Grupul auto franco-italiano-american născut în urma fuziunii PSA și Fiat Chrysler închide top 10 cu 21 de miliarde de dolari. Compania a decis să restituie o sumă semnificativă de numerar acționarilor săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Contor electric
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Bursă / Foto: Freepik
Lingouri de aur

Aurul pus în genunchi de haosul de pe piețele mondiale

Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul...

Eric Demuth, CEO BitPanda
Panouri fotovoltaice
Un dezastru / FOTO: Unsplash
Dolar, yuan / FOTO: Unsplash

Dolarul, yuanul, alte monedele asiatice, în cădere liberă

Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...

Discuții / FOTO: Freepik
Monedă / FOTO: BNR
Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Bani / Foto: DCBusiness

Vești bune înainte de Sărbători: se dau banii în avans!

Statul plătește în avans toate ajutoarele sociale din...

Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik
Locuință / Foto: Freepik
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu

Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik

pixel