Companiile franceze se pregătesc pentru o perioadă de haos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu prea sunt motive de bucurie / FOTO: Freepik
Nu prea sunt motive de bucurie / FOTO: Freepik
De ce este speriat mediul de afaceri din Franța? De o grămadă de lucruri. În primul rând îngrijorarea vine din instabilitatea politică, dublată de lipsa de experiență a factorilor de decizie. 

Mai sunt, apoi, protestele de stradă și un posibil val de falimente în următoarele luni. Cam aceasta este, descrisă în câteva cuvinte, starea de spirit a mediului de afaceri din Franța în ajunul alegerilor legislative de astăzi. O zi decisivă nu doar pentru Hexagon, dar și pentru întreaga Europă.

Anularea deciziilor lui Macron

Iar spaima este cu atât mai mare cu cât oamenii de afaceri francezi s-au numărat printre principalii beneficiari ai reformelor pro-business ale președintelui Emmanuel Macron, de când a fost ales pentru prima dată în 2017. Acum, partidele de extremă dreaptă și stângă vor să anuleze o serie de decizii adoptate de Macron, de la creșterea vârstei de pensionare până la eliminarea impozitului pe avere pentru activele financiare.

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”, a recunoscut Ross McInnes, președintele companiei aerospațiale Safran, pentru Reuters. „Indiferent de configurația politică rezultată din votul de duminică, am ajuns, se pare, la sfârșitul unui ciclu de reforme început cu un deceniu în urmă”, a spus el.

Haosul și lipsa de experiență 

"Haosul nu naște niciodată nimic bun. Nu știu ce se va întâmpla, dar Franța a trecut deja prin tulburări sociale", a venit în completare șeful unui mare grup industrial francez.

Lipsa de experiență a noilor politicieni este alt factor de îngrijorare a mediului de afaceri. Liderul Adunării Populare (Rassemblement national, RN), Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, ar putea deveni cel mai tânăr premier al Franței dacă partidul va obține majoritatea în alegerile de astăzi. 

Incertitudinea politică a crescut deja costurile de împrumut ale Franței, investitorii în obligațiuni cerând cele mai mari prime de risc din ultimii 12 ani față de datoria germană echivalentă, după ce Macron a convocat alegeri anticipate luna trecută.

În același timp, investitorii privați din economia reală sunt și ei îngrijorați de perspectivele politice și economice.

Vom aștepta vremuri mai limpezi 

„Am continuat să luăm decizii de investiții în ultimele săptămâni, inclusiv în Franța. Dar este clar că în noile circumstanțe, vom fi nevoiți să așteptăm vremuri mai limpezi pentru o investiție cu adevărat importantă”, a atras atenția Mathias Burghardt, CEO Ardian France, o firmă de capital privat.

Dacă nu vor exista semne că volatilitatea politică se va atenua curând, costurile de finanțare mai mari s-ar putea repercuta asupra companiilor franceze, care vor plăti mai scump creditele ieftine luate în timpul pandemiei. „Este un scenariu pe care nu îl putem neglija, dar la care nimeni nu s-a gândit. Va fi un coșmar pentru întreprinderi”, a avertizat, pe de altă parte, Ana Boata, șeful cercetării economice la filiala de asigurări de credit a Allianz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel