Compensarea preţului la energie. Cine va ridica sumele în numerar
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cine poate recurge la această variantă
Cine poate recurge la această variantă
Astăzi intră în vigoare Ordonanţa nr. 3/2023 de modificare şi completare a OUG nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.

Printre modificările care au fost aduse se numără posibilitatea ridicării, în anume cazuri, precum lemnele de foc, a sumelor acordate de la stat inclusiv și în numerar. Pentru încasa banii,  beneficiarii acestui ajutor trebuie să prezintă următoarele documente justificative:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada că a achiziţionat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale etc.;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

În baza documentelor de mai sus, la oficiul poştal, se emite un mandat poştal cu achitare în numerar către beneficiarul de sprijin, în limita soldului existent pe cardul de energie.

Furnizorii de lemne pentru foc care, pentru decontare prin orice modalitate: numerar, transfer bancar, cec şi alte instrumente de plată, utilizează sprijinul pentru compensarea preţurilor la energie pentru sezonul rece 2022-2023 finanţat din fonduri externe nerambursabile răspund pentru realitatea cheltuielilor efectuate şi a preţurilor practicate, fiind obligaţi să evidenţieze distinct sumele care au fost achitate în numerar de către beneficiari. 

Citește și Vouchere de vacanţă în 2023, bani de concediu. Variante aflate la dispoziția angajatorilor

Utilizarea de documente justificative pentru decontarea prin orice modalitate a contravalorii materialului lemnos care nu sunt conforme cu realitatea de către beneficiari şi de către furnizori sau neorganizarea evidenţei contabile pentru a asigura evidenţa materialului lemnos valorificat atrage după sine răspunderea civilă şi penală.

Citește și Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,58 miliarde de lei în noiembrie

Pe acest tip de pensii, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,281 miliarde de lei, respectiv 63,67%, urmate de acţiuni - cu 852,279 milioane de lei (23,79%) şi de obligaţiunile corporative - cu 151,081 milioane de lei (4,22% din totalul activelor).

Potrivit sursei citate, la finele lunii noiembrie 2022, fondurile de pensii facultative aveau 619.600 de participanţi.

În Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumular....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel