Concediile cadrelor militare. Surpriza dezbătută de senatori
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt noi reglementări
Sunt noi reglementări
Cadrele militare, persoanele care au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, vor putea beneficia de concedii plătite sau neplătite pentru formare profesională, conform unui act normativ aflat aproape de votul decisiv al Senatului. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a trecut de Camera Deputaților în octombrie 2018 și acum se află foarte aproape de votul decisiv al Senatului. Conform proiectului, concediul plătit pentru formare profesională se va putea acorda anual, pentru cel mult 15 zile lucrătoare și va avea nevoie de aprobarea comandantului unității militare, în condiții ce vor fi stabilite ulterior prin ordin al Ministerului Apărării.

Nu se scade din concediul de odihnă

„Cadrele militare în activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesională, plătit, de până la 15 zile lucrătoare, cu aprobarea comandantului unității militare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”, este prevăzut în proiectul de lege aflat la Senat.

În plus, în Legea cadrelor subliniază că durata concediului pentru formare profesională, care va fi considerat perioadă de muncă efectivă, nu va putea fi scăzută din concediului de odihnă anual.

Concediu fără plată

În ceea ce privește concediul fără plată pentru formare profesională, cadrele militare vor putea beneficia de o perioadă de până la patru ani în acest scop. „În timp de pace, cadrele militare în activitate confirmate în serviciul medical pot beneficia (...) de concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, pentru formare profesională”, scrie în proiectul de lege.

Citește și Pensia minimă garantată 2019. Cine beneficiază și când se majorează

Practic, în timpul acestui concediu neplătit, cadrele militare vor fi suspendate din funcție și, la întoarcere, vor trebui reîncadrate din oficiu. Cu alte cuvinte, funcția va rămâne rezervată pe durata concediului fără plată, însă nu și dacă unitatea militară se reorganizează sau restructurează și postul se desființează. În prezent, Legea cadrelor militare nu prevede nimic despre posibilitatea de a beneficia de concedii pentru formare profesională, indiferent că sunt cu sau fără plată, menționează Avocatnet.

Cadre militare sunt persoanele care au grad de ofițer (căpitan, locotenent, maior etc.), maistru militar (principal sau clasa I-IV) sau subofițer (plutonier, sergent major etc.), în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel