Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Proiectul, iniţiat de 29 de parlamentari ai PNL, USR, PSD şi din grupul minorităţilor naţionale, completează în acest sens Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.
"Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede proiectul depus.
Potrivit expunerii de motive, "la baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor".
"Având în vedere faptul că respectarea principiului egalităţii se verifică atât prin raportare la diferenţă, cât şi la discriminare şi comparând legea care stabileşte durata maximă a concediului de acomodare a copilului adoptat (Legea nr. 273/2004) cu legea care stabileşte durata concediului de creştere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor), se constată faptul că în timp ce naşterea unui copil asumat şi însuşit de familie dă naştere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinţi, adoptarea unui copil dă naştere unui concediu de acomodare de doar maximum un an", explică iniţiatorii.
Ei arată că acordarea acestui de concediu pe o perioadă de doi ani respectă principiul egalităţii cetăţenilor, implicit al copiilor, în faţa legii.
"Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii, să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei) şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)", au mai transmis iniţiatorii proiectului.
Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Citește și:
Concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, simultan pentru ambii părinţi. Proiect în Parlament
Veşti bune pentru cei care urmează să devină părinţi.
Cristina Rizea, deputat neafiliat, membră REPER, a depus o iniţiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinţi de a beneficia simultan de concediu de creştere a copilului, însoţit de acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului la care aceştia au dreptul.
Potrivit propunerii, statul susţine ambii părinţi pentru a sta în concediul pentru creşterea copilului atât simultan, cât şi în perioade separate aşa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinţi pot opta pentru concediu de creştere a copilului în primele 6 luni de la naştere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinţi, a precizat, miercuri, un comunicat de presă al REPER.
Propunerea legislativă, care modifică şi completează OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prevede că cel puţin o lună din perioada de concediu de creştere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul naşterii unui copil cu handicap, cel puţin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul iniţial.
În ipoteza în care părintele care nu a solicitat iniţial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Prezenta iniţiativă încurajează ambii părinţi să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...