Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ", scrie la art. 268, alin. (1) din Legea educației nr. 1/2011.
Dar dacă se înscrie la alt program de doctorat, cum trebuie interpretată respectiva prevedere?
"Sintagma „o singură dată” din cadrul art. 268 alin (1) din Legea 1/2011 limitează exercitarea dreptului la o singură situație, fie o teză de doctorat, fie una sau mai multe lucrări, cu încadrarea în intervalul de timp maxim precizat, 6 luni. Situația este practic similară cu cea prevăzută pentru accesul gratuit la un singur program de licență, de master și doctorat - «un singur program»", ne-a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Cu alte cuvinte, concediul plătit de șase luni acordat fie pentru teza de doctorat, fie pentru lucrări de cercetare sau editare poate fi cerut o singură dată în "cariera" cadrului didactic, indiferent de numărul de programe de doctorat urmate sau de numărul de lucrări elaborate.
Studii de doctorat. Reguli modificate
Pe de altă pare, există în dezbatere un proiect de lege ce vizează modificarea regulilor actuale după care se desfășoară studiile de doctorat.
O primă schimbare este creșterea duratei acestora de la trei ani, cât este în prezent, la patru ani.
Apare, de asemenea, posibilitatea de a comasa doi ani de studii, la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar. Totodată, durata programului de studii universitare de doctorat se va putea și prelungi cu până la doi ani.
Indemnizație eliminată
În altă ordine de idei, cei ce beneficiază în prezent de indemnizație pentru deținerea titlului științific de doctor ar putea avea, pe viitor, venituri mai mici, deoarece, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, aceste indemnizații vor fi eliminate. Singurele categorii ce ar primi o compensație în acest caz ar urma să fie profesorii universitari și persoanele cu funcții de execuție din domeniul cercetării științifice, care vor beneficia de o majorare a coeficienților de salarizare.
Astfel ar urma să dispară indemnizația lunară pentru deținerea unui titlu științific de doctor, în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, de care beneficiază cei ce dețin titlul științific de doctor, cu condiția desfășurării activității în domeniul pentru care a fost obținut titlul. În acest an, salariul minim brut este de 2.550 de lei.
Totuși, o parte dintre cei care beneficiază acum de indemnizația pentru deținerea titlului științific de doctor vor beneficia de măsuri compensatorii după în vigoare a proiectului de față. Mai exact, atât cei cu funcții de predare în învățământul universitar, cât și cei cu funcții de execuție în domeniul cercetării științifice vor beneficia de creșterea cu 0,5 a coeficienților de salarizare.
Aici vor fi incluși profesorii universitari, conferențiarii universitari, șefii de lucrări (lectorii), asistenții universitari, cercetătorii științifici și asistenții de cercetare științifică, inclusiv cei stagiari.
Citește și Perioada de preaviz: Greșeală frecventă făcută de angajatori
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...