Condițiile puse de Ungaria Bruxelles-ului pentru ridicarea veto-ului împotriva Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Viktor Orban / Foto: Parlamentul European
Viktor Orban / Foto: Parlamentul European
Ungaria este pregătită să ridice dreptul de veto asupra unei propuneri de finanțare masivă a Uniunii Europene pentru Ucraina în schimbul unor finanțări de miliarde de euro pe care blocul le refuză Budapestei din cauza regreselor democratice, a declarat principalul consilier politic al premierului Viktor Orban.

Guvernul de la Budapesta blochează un pachet de sprijin pe patru ani de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Kiev, care ar urma să înceapă anul viitor, ca parte a unei lupte mai ample privind bugetul UE, în cadrul unei reuniuni a liderilor care începe joi. Comentariile lui Balazs Orban, care nu are nicio legătură cu premierul, sugerează că Ungaria încearcă să obțină un preț mare pentru consimțământul său, care ar putea fi greu de acceptat de restul blocului.

"Finanțarea Ungariei din partea UE și finanțarea Ucrainei sunt două chestiuni separate", a declarat Balazs Orban, care este directorul politic al premierului, într-un interviu acordat marți agenției Bloomberg. "Dar dacă UE insistă ca finanțarea Ucrainei să provină dintr-un buget modificat al UE, atunci cele două probleme devin legate".

El a mai spus că Ungaria se opune în continuare unui plan complet de ajutor pe patru ani și ar prefera ca UE să ofere finanțare Kievului pentru un singur an, fără modificări ale bugetului. De asemenea, Budapesta ar "lua în considerare posibilitatea de a contribui" la acest pachet, a spus el.

Premierul Orban, într-un interviu publicat miercuri, a declarat că aspectele financiare ar putea face parte dintr-o negociere, dar a subliniat că el consideră că impulsul UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina - un alt subiect de pe agenda summitului - este o chestiune strategică și una căreia i se opune.

"Sunt pregătit să fac un acord pe probleme financiare", a declarat Orban într-un podcast săptămânal Mandiner. "Dar nu sunt pregătit să fac o înțelegere financiară pe probleme strategice sau politice".

Budapesta ridică miza chiar în momentul în care se așteaptă ca UE să deblocheze o finanțare de aproximativ 10 miliarde de euro până miercuri, după ce guvernul a adoptat legi pentru a consolida independența instanței.

Balazs Orban a declarat că Ungaria dorește ca UE să îi acorde întreaga sumă - aproximativ 30 de miliarde de euro - care a fost suspendată anul trecut din cauza unor probleme legate de statul de drept și de corupție. În prezent, acest rest va rămâne suspendat până când țara va îndeplini aproape două duzini de alte cereri, de la asigurarea libertății academice până la protejarea drepturilor LGBTQ și a drepturilor de azil.

În cadrul negocierilor privind ajutorul acordat Ucrainei, Ungaria va lua în considerare o propunere a UE de a spori finanțarea pentru protecția frontierelor - o cerere recurentă a Budapestei - precum și subvenții suplimentare din partea UE pentru a face economiile blocului mai competitive, a declarat Balazs Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel