Construcțiile din România: evoluția lucrărilor în primele 5 luni din 2025

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Lucrările de construcții au crescut în mai 2025 cu 5,9% față de luna precedentă, impulsionate de reparațiile curente și investițiile în infrastructură, în timp ce sectorul rezidențial continuă să scadă.

Creșteri lunare modeste, dar constante

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna mai 2025 față de luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Ca serie brută, avansul a fost de 5,9%, iar ajustat în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, creșterea s-a temperat la doar 1,0%.

Cea mai importantă contribuție la această evoluție a venit din zona lucrărilor de întreținere și reparații curente, care au crescut cu 19% în termeni bruti și cu 5,4% ajustat sezonier. În schimb, reparațiile capitale au scăzut ușor, cu 0,7% (brut) și cu 11,4% (ajustat). Lucrările de construcții noi au avut o evoluție stabilă: +3,7% brut, dar un ușor recul de 0,4% după ajustare.

Pe tipuri de construcții, salturile cele mai mari s-au înregistrat la clădirile nerezidențiale (+10,4% brut) și la construcțiile inginerești (+10,5%). În schimb, segmentul rezidențial a continuat tendința descendentă, cu o scădere de 10,4%.

Comparativ cu anul trecut: boom pe segmentul reparațiilor capitale

Față de luna mai 2024, volumul total al lucrărilor de construcții a fost mai mare cu 4,2% (serie brută) și cu 2,9% (ajustat). Creșterea vine în special din explozia lucrărilor de reparații capitale, care au urcat cu peste 51% față de aceeași lună a anului trecut.

Lucrările noi au avut o creștere modestă (+0,5%), iar cele de întreținere și reparații curente au înregistrat o scădere de 5,1%. Evoluția este similară și în termeni ajustați.

Pe categorii de construcții, lucrările la clădiri nerezidențiale și construcțiile inginerești au înregistrat creșteri (de 4,3%, respectiv 8,1%, brut), în timp ce clădirile rezidențiale au scăzut cu 5,7%.

Primele cinci luni: construcțiile rămân pe plus, dar rezidențialul încetinește

În perioada ianuarie – mai 2025, lucrările de construcții au crescut cu 5,6% față de aceeași perioadă din 2024 (serie brută), respectiv cu 7,0% ajustat sezonier. Impulsul major vine, și aici, din reparațiile capitale (+55,6% brut), dar și lucrările noi au avut o contribuție solidă (+3,8%).

Totuși, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 11,2%. În plus, deși construcțiile inginerești (+10,7%) și clădirile rezidențiale (+2,3%) s-au menținut pe plus, clădirile nerezidențiale au consemnat un recul de 0,9%.

Tendințe și concluzii

Cifrele confirmă o relansare ușoară a activității în construcții, cu dinamici pozitive în special pe partea de infrastructură și reabilitare, dar și semnale de slăbiciune pe segmentul clădirilor rezidențiale, unde cererea pare să fi scăzut constant în ultimele luni. De altfel, acest tip de construcții este singurul care a înregistrat scăderi în toate comparațiile prezentate: lunar, anual și în perioada ianuarie-mai.

Pe fondul incertitudinilor din economie și al costurilor ridicate, investitorii din sectorul rezidențial par să adopte o atitudine prudentă, în timp ce autoritățile și companiile private par să direcționeze resursele spre modernizări și infrastructură inginerească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik
Centrala nucleară de la Ostrovet, Belarus
Date ROBOR și IRCC
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana

pixel