Constructorii spun că în 2021 au sărăcit. Ce așteptări au pentru 2022

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Constructorii se plâng că au rămas fără forță de muncă
Constructorii se plâng că au rămas fără forță de muncă
Constructorii se plâng că peste 15.000 de angajați au părăsit țara iar lanțul de aprovizionare suferă foarte mult.

După ce, în 2020 şi 2021, industria de profil a susţinut întreaga economie atât în România, cât şi în Europa, a urmat o perioadă grea pentru construcţii, în care efectele pandemiei s-au făcut simţite. Și stocurile de materiale de construcţii care veneau din Ucraina au fost reduse.

Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar termina mâine, ar dura un an refacerea lanţurilor de aprovizionare, pentru că multe fabrici şi drumuri au fost deja distruse, spun firmele de construcţii.

FPSC: Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80%

Peste 15.000 de angajaţi au plecat din domeniul construcţiilor în partea a doua a anului 2021, adâncind şi mai mult deficitul de forţă de muncă din acest sector, iar lipsa unui orizont clar face ca nici muncitorii şi nici firmele să nu mai aibă curaj să se angreneze în proiecte noi, spun constructorii din România, care atrag atenţia că deja unele şantiere au fost oprite, iar companiile nu mai îndrăznesc să se înscrie la licitaţii.

„În ultimul trimestru din 2021 construcţiile au avut o scădere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de falimente şi de insolvenţe a ajuns chiar să-l depăşească pe cel din 2010, când fusese marcat un record. Avem solicitări de la membrii noştri – constructori de drumuri, de monumente, de proiecte rezidenţiale şi de birouri, care spun că au probleme majore în ceea ce priveşte predictibilitatea“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), citat de Ziarul Financiar și preluat de Mediafax.

Cum va arăta piața imobiliară în 2022. Prețurile ar putea exploda

Dacă în 2021 prețurile locuințelor au crescut cu până la 20%, scumpirea este așteptată să continue și anul acesta cu câteva procente, spun specialiștii. O primă explicație este aceea că cererea de case va fi mare și în 2022, iar prețurile materialelor de construcții vor rămâne ridicate.

Dacă în 2021 vedeta pieței imobiliare a fost sectorul industrial, anul acesta lucrurile ar putea sta diferit. Experții se așteaptă să explodeze sectorul rezidențial, pentru că, după ce Guvernul a amânat cu un an decizia de a majoră pragul de TVA, acum, de la începutul lui ianuarie pragul de TVA a fost în sfârșit adoptat.

Așadar, pragul de TVA de 5 % este de acum aplicat și la locuințele cu prețul de până la 140.000 de euro, în loc de 90.000 de euro, cum era până acum.

Dar impactul în piață nu se va vedea anul acesta, ci abia peste trei ani. Între timp, dezvoltatorii vor proiecta mai multe apartamente cu trei și patru camere, care să se încadreze în noul prag.

Cel mai scump oraș în materie de locuințe noi este Cluj-Napoca, unde prețurile sunt și cu 30 de procente mai mari decât în București, al doilea oraș din top. Timișoara și Brașovul ocupă următoarele locuri. Iar lucrurile nu se vor schimbă prea mult, pentru că, până la finalul anului 2022, estimările arată că locuințele vor fi cu 25% mai scumpe. Citește mia mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel