Contracte de muncă în IT înlocuite de PFA sau microîntreprinderi. Marius Budăi: Vom veni cu o soluție imediat!
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Unele companii din IT preferă să înlocuiască contractele de mucă cu contracte cu PFA sau microîntreprinderi
Unele companii din IT preferă să înlocuiască contractele de mucă cu contracte cu PFA sau microîntreprinderi
EXCLUSIV
Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit la dezbaterea organizată de DCMedia Group ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” despre înlocuirea contractelor de muncă în domeniul IT-ului din cauza salariilor mari.

Elena Cristian a spus a explicat că: ”Industria IT este prima la care ne gândim când vorbim despre economia digitală și fără de care digitalizarea nu ar fi posibilă. E o industrie în care salariile sunt mari, iar asta i-a determinat pe mulți să apeleze la soluții alternative contractului individual de muncă. Informații din piață vorbesc despre un număr crescut de programatori care se folosesc de PFA sau microîntreprindere pentru a evita o relație de muncă, ba chiar au apărut companii care încurajează acest comportament și, contra-cost, se ocupă de tot ce presupune administrarea persoanei juridice”, iar întrebarea pe care analistul economic i-a pus-o ministrului a fost dacă se află această problema în vizorul Ministerului Muncii?

Marius Budăi a explicat că: ”La Guvernul României se află în analiză un proiect de act normativ în acest scop, având ca obiect de reglementare, de reașezare a obligațiilor fiscale, a stabilirii unui regim cap la cap. E prematur să o ignorăm. Avem analize în acest sens și aplicarea unor principii pe retail. Și cu siguranță vom veni și cu o soluție imediat”.

Citește și: Directiva muncitorilor digitali. Ministrul Muncii: Avem nevoie de stabilitate pentru angajați

La dezbaterea organizată de DCMedia Group ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat despre implementarea unor directive din domeniul digitalizării.

Elena Cristian a spus că digitalizarea economiei a creat și o nouă categorie de muncitori, cei de pe platformele digitale. La nivel european se discută despre Directiva Platform Workers, mai exact, care ar trebui sa fie statutul acestor lucrători. În acest context, Elena Cristian l-a întrebat pe ministrul Budăi: ”Care este poziția Romaniei, dat fiind că în cazul nostru știm că există legislație care prevede clar condițiile și responsabilitățile pentru persoanele care activează pe platformele de ridesharing?”

Ministrul muncii a răspuns că: ”Chiar acum la Luxemburg am avut o discuție extrem de activă asupra acestei directive. Practic, în propunerea de directivă se caută modalități de a se ține pasul cu schimbările rapide de care am vorbit anterior, schimbări care cu siguranța afectează chiar și piața în ceea ce privește desfășurarea activității prin intermediul platformelor digitale. Am avut și discuții în țară în legătură cu aceste platforme. Noi agreăm în general propunerile din directive, perspectiva edificării de modalități pentru a tine pasul cu schimbările care afectează piața muncii, iar noi vom adapta an de an această directivă. Avem o oarecare nevoie de stabilitate pentru angajați, de edificare a condițiilor și riscurilor, până la urmă,  de securitate și sănătate pentru angajați și de a avea o formă de protecție socială, dar și o asigurare socială care să-i asigure, la vârsta pensionarii, dreptul de a ieși la pensie. În acest moment, aceste lucruri încă nu există și suntem în dicuții inclusiv cu aceste platforme. Suntem în aceste discuții inclusiv cu astfel de platforme”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel