Contracte de peste 15 miliarde de lei, semnate până în prezent prin PNRR
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cseke Attila: Până în prezent, am semnat contracte de peste 15 miliarde de lei prin PNRR.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat miercuri că prin cele trei componente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost semnate 1.807 contracte de finanţare, în valoare totală de 15.062.193.893,13 de lei.

În ultima fază, este vorba despre 90 de noi contracte finanţate prin componenta C10 - Fondul Local din PNRR, pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin construirea de piste pentru biciclete (şi alte vehicule electrice uşoare) la nivel local/metropolitan şi achiziţionarea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

Contractele au fost încheiate între autorităţile publice locale din 90 de unităţi administrativ-teritoriale şi Ministerul Dezvoltării şi au o valoare totală de 277.133.026,16 lei.

Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 1.807 contracte de finanţare, în valoare totală de 15.062.193.893,13 de lei, a precizat ministrul, conform unui comunicat de presă al MDLPA.

Totodată, ministerul a virat, miercuri, 314.033.392,75 de lei în vederea decontării facturilor pentru 359 de obiective de investiţii realizate prin etapele I şi II ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Astfel, pentru etapa I, a fost plătită suma de 55.700.351,46 lei pentru 68 de obiective aflate în execuţie, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate 258.333.041,29 lei pentru 291 de proiecte de investiţii. Situaţia plăţilor efectuate este disponibilă pe site-ul MDLPA. 

 

Vezi şi: S-a lansat apelul de proiecte pentru extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerăride peste de 2.000 de locuitori

 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat miercuri apelul de proiecte în cadrul Investiţiei 1 Extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi, prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, alocarea financiară totală aferentă acestei investiţii este de 3,837 miliarde lei, iar sesiunea de depunere a proiectelor a început miercuri, la ora 10:00.

Beneficiarii acestei măsuri sunt Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) şi/sau asociaţiile acestora (ADI), Operatorii Regionali (OR)/ Operatorii Locali (OL) din sectorul de apă/apă uzată, Parteneriate între tipurile de solicitanţi menţionaţi anterior.

Prin intermediul acestei investiţii sunt vizate activităţi necesare pentru extinderea reţelelor de distribuţie apă şi a reţelelor de canalizare în aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi, prioritizate prin Planul de accelerare a conformării cu Directivele europene, respectiv extinderea reţelelor existente de distribuţie a apei, extinderea reţelelor existente de colectare a apelor uzate.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 73.792.500 lei, iar costul unitar este de 1.074.418,80 lei/km, fără TVA, pentru investiţii în reţele de apă uzată şi de 719.476,88 lei/km fără TVA, pentru investiţii în reţele de alimentare cu apă.

"Avem prin PNRR, în componenta managementul apei, în bugetul de 1 mld euro din care trebuie să construim 1.600 km de reţele de apă, 2.500 km de reţele de canalizare în localităţi cu peste 2.000 de locuitori echivalenţi şi 400 km în localităţi mai mici de 2.000 de locuitori echivalenţi, putem finanţa aproape 13.000 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate, construite şi operaţionale în aglomerări mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Apelul de finanţare este de tip competitiv, deschis până în data de 21 februarie 2023, ora 10:00, pentru toţi beneficiarii eligibili, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare, în limita plafonului de depunere din anunţul de lansare, pe baza de criterii de selecţie şi cu prag de calitate prestabilit. Pentru primele 72 de ore de la lansarea apelului nu se aplică plafonul de depunere, subliniază MMAP.

Ca urmare a implementării acestei investiţii, vor fi realizate/realizaţi: 400 km de reţele de distribuţie a apei vor fi construite şi operaţionalizate în localităţi aflate în aglomerările prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene şi în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241/2006, până la 30 septembrie 2024; 1.600 km de reţele de distribuţie a apei vor fi construite şi operaţionalizate în localităţi aflate în aglomerările prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene şi în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241/2006, până la 30 iunie 2026. De asemenea, 300 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate în aglomerări mai mari de 2 000 de locuitori echivalenţi, prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene şi în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 241/2006, până la 30 septembrie 2024 şi cel puţin 2.500 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi, până la 30 iunie 2026.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel