Controale ANAF la persoane fizice. Ce venituri sunt luate la puricat
Autor: Georgel Simionică | 16 Martie 2022, 11:38
ANAF poate verifica toate veniturile personelor fizice / Foto: Oana Pavelescu
ANAF poate verifica toate veniturile personelor fizice / Foto: Oana Pavelescu
Persoanele fizice au obligația să depună, la termenele prevăzute de lege, declarațiile de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.

Nerespectarea acestei prevederi aduce amenzi de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscală.

Chirii

Cei care obțin venituri din chirii se încadrează în categoria persoanelor obligate la plata contribuției sociale de sănătate (CASS), dacă valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat și cu alte venituri obținute de contribuabil) depășește plafonul anual de 12 salarii minime brute pe țară: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.

Impozitul se stabilește prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmând că la diferența de 60% să se aplice procentul de impozit de 10%.

Arendă

Impozitul pe veniturile din arendă, în cota de 10%, se determina de către arendaș și se reține la sursă la momentul plății venitului, nu la dată inchierii contractului. Cota de impunere de 10% se aplică asupra venitului net (venit brut minus cota forfetară de 40%).

Persoanele fizice care realizează veniturile din arendă NU au obligația declarării impozitului pe venit în Declarația unică. Ele datorează însă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă valoare cumulată a acestor venituri este egală sau mai mare cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe țară.

ANAF schimbă regulile controalelor. Dispar inspectorii?

Drepturi de autor

Veniturile din drepturi de autor se impun prin reținere la sursă de către plătitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Acesta se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut minus o cheltuiala forfetară de 40%) și se reține la sursă, de către plătitori, la momentul plății veniturilor.

Excepții la plata drepturilor de autor

- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală;

- persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. 

Venituri din meditații

ANAF poate verifica situația fiscală a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este și cazul cadrelor didactice. Orice venit care ar fi trebuit declarat și pentru care se datora impozit, CAS, CASS va fi repus ca datorie curentă și calculate dobânzi și penalități.

Codul de procedura fiscală stabilește că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situației fiscale personale.

Se verifică prin comparație, veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă documente justificative), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe