Controversă soluționată la CCR. Vile și parcări în zone protejate?

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ONG-urile se tem că ariile naturale protejate vor avea de suferit
ONG-urile se tem că ariile naturale protejate vor avea de suferit
Curtea Constituțională dezbate astăzi o sesizare a PNL și USR îndreptată împotriva OUG 75/2018, prin care ariile naturale protejate nu vor mai putea fi date în administrarea unor custozi, care până acum au fost organizații nonguvernamentale, universități sau admnistrații locale. De administrarea lor se va ocupa nou înființata Agenție Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP). Opoziția reclamă faptul că eliminarea custozilor va duce deteriorarea ariilor protejate în care vor apărea vile sau parcări, ca urmare a unor decizii luate de un for ce va fi controlat politic.

Ordonanța de Urgență 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 și apoi a fost aprobată de Parlament. USR și PNL au depus, pe 15 februarie, o sesizare de neconstituționalitate a legii de aprobare a ordonanței invocând atât considerente de ordin juridic, cât și practic.

”Legea nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizațiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea legii pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen. În plus, legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârșitul anului 2017 și a concluzionat că fac o treabă bună și foarte bună. Nu în ultimul rând, dreptul fundamental la un mediu curat și sănătos nu este respectat prin adoptarea legii prezente”, se arăta într-un comunicat al USR.

Opoziția reclamă faptul că ANANP vrea să elimine imediat custozii ariilor naturale protejate, deși jumătate dintre acestea nu au niciun fel de admministrator în momentul de față, iar instituția este abia în curs de constituire.

„În ciuda evidentei incapacități din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România și a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voința celor care își doresc să vadă parcări in locul arborilor. Specialiștii sunt trimiși la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile NEprotejate ale României”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

Citește și: INCREDIBIL. Timp de 11 ani, aproape un sfert din România a fost administrată de ONG-uri

Suspiciunile opoziției sunt legate de faptul că ANANP va fi o instituție controlată politic și, pe lângă incapacitatea cronică a statului ca administrator, va ceda presiunilor legate de autorizarea unor construcții în ariile naturale protejate. ONG-urile au susținut demersurile opoziției prin mai multe luări de poziție amintind faptul că, de multe ori, custozii ariilor protejate s-au opus cu succes unor proiecte care ar fi afectat integritatea acestor zone, precum construirea de hoteluri sau case de vacanță, defrișări sau exploatări miniere. 

În schimb, Guvernul susține că administrarea prin custozi a dus la o practică neunitară a administrării, inclusiv prin proiecte de infrastructură blocate sau avize date cu întârziere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel