Copiii și responsabilitatea banului. Profesorul Adrian Mitroi: ”Să vedeți cât de interesante sunt deciziile lor”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
EXCLUSIV
Profesorul de finanţe comportamentale, Adrian Mitroi, a vorbit în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” despre cum pot fi învățați copiii să fie responsabili când vine vorba de o achiziție. 

De la ce vârstă ar trebui ca părinți să-i familiarizeze pe copii cu noțiuni de educație financiară și ce etape ar trebui să urmeze? 

Din acel moment

”De la vârsta de la care au și ei, cum este firesc, pretenții de achiziție de jocuri, de laptopuri, de mouse-uri. Din acel moment, iar vârsta o poate estima fiecare părinte, poate fi și patru ani, dar poate fi și 14. Din momentul în care au și ei o responsabilitate. Cel puțin eu așa fac și așa predăm și la cursurile de educație financiară pentru țânci: din economiile lor, din salariul lor lunar pe care îl au fiecare și care este și cu bonus, atenție, dar și o stipendie lunară ajustată cu inflația”, a spus profesorul Mitroi.

Să le măsori interesul 

Invitat în platorul interviurilor DCNews, interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu a subliniat că această metodă ”este un exercițiu minunat pe care îl faci cu copiii. Iar la achizițiile importante trebuie puși și ei să contribuie jumătate cu bănuții lor, să le măsori interesul, cum le poate modifica acest lucru interesul lor pentru un obiect mai scump, cum ar fi un joc digital mai scump sau o pereche nouă de căști. 

Sunt într-o continuă competiție

Răspunsul pe care vi-l dau: depinde de țânci și de interesul părinților, dar cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Pentru că ei sunt în competiție cu colegii lor, unii mai înstăriți, alții mai puțin înstăriți, dar toți într-o competiție de care este mai interesant, mai cool, care are ultimul model de gadget și așa mai departe”, a subliniat profesorul de finanțe comportamentale. 

El învață și înțelege

Iar dacă legi interesul lor investițional, a continuat el, ”cu clarificarea faptului că există un efort pentru acest lucru și chiar dacă tata sau mama plătesc cu telefonul la supermarket sau cu ceasul, acești bani se contorizează undeva și sunt într-un card de credit sau unul de debit. El învață lucrurile acestea, chiar dacă nu îi stârnesc interesul, evident la o vârstă fragedă nu au cum, știe și înțelege că cineva face un efort pentru acești bani. 

Cu atât mai bine 

În concluzie, dacă face și el un pic de efort și contribuie și el cu bănuții lui, cu atât mai bine. Și o să vedeți cum cântăresc de câteva ori această decizie și cum vor ști foarte bine să argumenteze. Nu înseamnă că trebuie să punem pe umerii lor o decizie de achiziție, tot noi, ca părinți, dar când îi determini și pe ei să își pună capul la bătaie, să vedeți cât de interesante sunt deciziile și cât de responsabili pot deveni niște copii. 

Vă dau un exemplu: eu cu copiii mei fac exercițiul cu apa....  

Află despre ce este vorba urmărind întreg interviul 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...


pixel