Coronavirus. Clorochina, medicamentul minune? Adevărat sau fals

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Există foarte multe rezerve
Există foarte multe rezerve
Împotriva coronavirusului, clorochina este un remediu miraculos? De câteva zile o bună parte a lumii științifice și opiniei internaționale dezbate acest subiect, mai precis de când profesorul fracez, Didier Raoult, l-a testat pe pacienți. Deci, este bun sau nu?

Echipa cercetătorului francez a tratat, în regim de voluntariat, 26 de pacienți infectați cu covid-19, cărora le-a fost adminitrat
hydroxychloroquina ((Plaquenil, medicament utilizat pentru tratarea bolilor autoimune precum lupus eritematos și artrita reumatoidă), pentru unii fiind folosit un antibiotic, azitromicina.

Articolul publicat de Didier Raoult a fost vehement criticat de colegii săi, care s-au arătat extrem de rezervați în privința concluziilor la care a ajuns profesorul francez. În primul rând, ei au fost surprinși de dimensiunea redusă a studiului.

În al doilea rând, a ridicat semne de întrebare faptul că șase pacienți au fost retrași din experiment: trei au fost transferați la terapie intensivă când starea lor s-a agravat, un pacient voluntar a decedat, alți doi au oprit tratamentul și au părăsit spitalul. Prin urmare, eșantionul a fost, în realitate, de 20 de persoane.

Citește și Coronavirus. Un vechi medicament le dă speranțe medicilor

Spre deosebire de hydroxychloroquine, care este un derivat, cloroquina este un medicament folosit, anterior, pentru tratarea paludismului. China l-a folosit masiv în cursul epidemiei de covid-19. Printre altle, cloroquina și-a demonstrat eficiența în studiile în vitro. Dar hydroxychloroquine este mai puțin periculos și a fost recomandat în Belgia, pentru pacienții spitalizați. Au fost utilizate și alte molecule, în funcție de severitatea cazurilor. Totul se studiază, iar medicii continuă să rămână rezervați în privința eficienței.

Food and Drug Administration (FDA), adminitrația federală americană care supervizează comercializarea medicamentelor în SUA, nu a aprobat utilizarea (hydroxy) chloroquine în epidemia de coronavirus. Prin urmare, se poate trage concluzia că studiul profesorului Raoult este interesantă, dar insuficientă, scrie rtbf.be. El deschide perspective, dar nu poate fi considerat o victorie. Mai este nevoie de studii complementare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik

pixel