Coronavirus. Clorochina, medicamentul minune? Adevărat sau fals

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Există foarte multe rezerve
Există foarte multe rezerve
Împotriva coronavirusului, clorochina este un remediu miraculos? De câteva zile o bună parte a lumii științifice și opiniei internaționale dezbate acest subiect, mai precis de când profesorul fracez, Didier Raoult, l-a testat pe pacienți. Deci, este bun sau nu?

Echipa cercetătorului francez a tratat, în regim de voluntariat, 26 de pacienți infectați cu covid-19, cărora le-a fost adminitrat
hydroxychloroquina ((Plaquenil, medicament utilizat pentru tratarea bolilor autoimune precum lupus eritematos și artrita reumatoidă), pentru unii fiind folosit un antibiotic, azitromicina.

Articolul publicat de Didier Raoult a fost vehement criticat de colegii săi, care s-au arătat extrem de rezervați în privința concluziilor la care a ajuns profesorul francez. În primul rând, ei au fost surprinși de dimensiunea redusă a studiului.

În al doilea rând, a ridicat semne de întrebare faptul că șase pacienți au fost retrași din experiment: trei au fost transferați la terapie intensivă când starea lor s-a agravat, un pacient voluntar a decedat, alți doi au oprit tratamentul și au părăsit spitalul. Prin urmare, eșantionul a fost, în realitate, de 20 de persoane.

Citește și Coronavirus. Un vechi medicament le dă speranțe medicilor

Spre deosebire de hydroxychloroquine, care este un derivat, cloroquina este un medicament folosit, anterior, pentru tratarea paludismului. China l-a folosit masiv în cursul epidemiei de covid-19. Printre altle, cloroquina și-a demonstrat eficiența în studiile în vitro. Dar hydroxychloroquine este mai puțin periculos și a fost recomandat în Belgia, pentru pacienții spitalizați. Au fost utilizate și alte molecule, în funcție de severitatea cazurilor. Totul se studiază, iar medicii continuă să rămână rezervați în privința eficienței.

Food and Drug Administration (FDA), adminitrația federală americană care supervizează comercializarea medicamentelor în SUA, nu a aprobat utilizarea (hydroxy) chloroquine în epidemia de coronavirus. Prin urmare, se poate trage concluzia că studiul profesorului Raoult este interesantă, dar insuficientă, scrie rtbf.be. El deschide perspective, dar nu poate fi considerat o victorie. Mai este nevoie de studii complementare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel