Coronavirus. România va primi milioane de măști și mii de combinezoane
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că există contracte încheiate cu diverşi furnizori pentru 400 de ventilatoare
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că există contracte încheiate cu diverşi furnizori pentru 400 de ventilatoare
Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că România urmează să primească în perioada următoare peste două milioane de măşti de protecţie şi 100.000 de combinezoane.

"În următoarea săptămână, urmează să primim pe 3-4 aprilie 200.000 de măşti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (...) Pe data de 8 aprilie trebuie să recepţionăm 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantităţi care sunt contractate de ONAC - 250.000 de măşti FFP 2, 250.000 de măşti FFP 3, care urmează să intre în ţară în termen de maximum şapte zile, conform graficelor de livrare. (...) Nu e 100% că vom avea intrările la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat să vină transportul cel mai important, care constă în două milioane de măşti FFP 2, care face parte din contractul pe care îl avem cu China pe o cantitate, din informaţiile pe care le am, de 12 milioane măşti FFP 2", a declarat Orban la Digi 24.

El a susţinut că în aproximativ 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile şi pentru populaţie. "În funcţie de capacităţile de producţie care se dezvoltă, vor fi şi la dispoziţia cetăţenilor români, cel puţin măştile chirurgicale care se vor produce într-o cantitate mai mare. Nu pot să vă dau un orizont de timp, dar consider că în 10, 12, 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile, dar aici avem câteva priorităţi”, a spus Orban.

Premierul a arătat că ”prioritatea zero este protecţia angajaţilor din spitale, ai DSU, ambulanţelor, a personalului care intră în interacţiune directă cu bolnavii sau cu posibilii bolnavi. Trebuie să-i protejăm pe toţi cei care stau în prima linie a bătăliei - jandarmii, militarii, poliţiştii, plus angajaţii unor instituţii care vor avea interacţiuni, cum sunt structurile Ministerului Muncii - AJOFM, AJPIS şi alte instituţii care au interacţiuni publice, vama şi când vom avea cantităţi suficiente statul va putea să genereze o ofertă către cetăţeni la un preţ care să fie cât mai apropiat de preţul de producţie", a spus Orban.

Citește și Spital nou în România. Orban a semnat contractul. Cât costă

Premierul a subliniat că în privinţa contractelor pentru achiziţionarea de materiale sanitare din străinătate au existat "probleme uriaşe". Oferind câteva exemplu, el a vorbit despre un contract pentru achiziţia a peste un milion de măşti FFP 2 şi peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar că a apărut interdicţia de export stabilită de Ankara. S-a intervenit, chiar la cel mai înalt nivel, dar ”au apărut întârzieri în ceea ce priveşte livrarea acestor cantităţi", a precizat Orban.

El a dat şi exemplul unui contract cu China prin Unifarm de milioane de măşti şi că prima livrare, de două milioane de măşti FFP 2, trebuia să aibă loc când a apărut decizia Guvernului chinez de a recertifica toate companiile care produc materiale şi echipamente.

A existat un contract cu Germania pentru 80.000 de măşti FFP 2, dar a intervenit interdicţia Guvernului german privind exportul de materiale, echipamente şi alte produse medicale. În acest context, el a precizat că a fost necesară intervenţia la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea unei cantităţi de măşti de protecţie. El a apreciat şi colaborarea cu Crucea Roşie. "Şi Crucea Roşie s-a izbit de aceleaşi dificultăţi, în ciuda reţelei internaţionale", a spus Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel