Coronavirusul obligă Rusia să umble la pușculița lui Putin
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sute de miliarde de ruble
Sute de miliarde de ruble
Rusia va debloca 1.400 miliarde de ruble (16,2 miliarde de euro la rata actuală) pentru combaterea pandemiei generate de noul coronavirus şi pentru măsuri de susţinere a economiei, a anunţat miercuri premierul Mihail Mişustin.

"În total, Ministerul Finanţelor a rezervat 1.400 miliarde de ruble pentru lupta împotriva coronavirusului şi realizarea unor măsuri anticriză", a declarat el în timpul unei reuniuni guvernamentale organizate prin videoconferinţă şi difuzate de televiziunea publică. Banii vor veni din Fondul de rezervă, considerat un fel de pușculiță a Kremlinului, unde se adună bani din petrol. 

Printre măsurile anunţate, un ajutor acordat întreprinderilor mici şi mijlocii cu "un moratoriu asupra plăţii unui anumit număr de amenzi şi o interzicere temporară a blocării conturilor lor", precum şi un sprijin pentru persoanele insolvabile care "va permite oamenilor cu o datorie între 50.000 şi 700.000 de ruble să se elibereze de obligaţiile lor".

Premierul rus a anunţat, de asemenea, măsuri de sprijin pentru regiunile ruse, adesea foarte dependente de ajutorul federal, cu scopul de a "compensa pierderile bugetare din cauza scăderii veniturilor". Mişustin anunţase deja la jumătatea lunii martie o serie de măsuri de susţinere a economiei de circa 300 miliarde de ruble. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a ordonat o amânare la plata impozitelor şi a ratelor la credite pentru IMM-uri timp de şase luni.

Citește și Coronavirus. Rusia trimite ajutoare în SUA. Două avioane

De atunci, ţara a luat măsuri de izolare drastice, care se aplică în prezent în cvasitotalitatea regiunilor ruseşti pentru a împiedica propagarea noului coronavirus, în Rusia fiind înregistrate oficial 2.777 de cazuri de contaminare la nivelul întregii ţări şi 24 de decese.

Economia rusă, după un 2019 fără dinamism, riscă să-şi vadă compromise serios speranţele de redresare în 2020, cu atât mai mult cu cât ţara trebuie să se confrunte şi cu scăderea preţului la petrol pe pieţele mondiale, care a atins luni nivelul cel mai scăzut în ultimii 18 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel