Cosmin Tudor (PAID România): De ce statul nu poate reconstrui locuințe private

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inundații litoral / sursa foto: Apele Române
Inundații litoral / sursa foto: Apele Române
EXCLUSIV
Care este rolul unei polițe de asigurare în cazul unui dezastru natural, se poate încheia o asigurare obligatorii dacă apartamentul se află în proprietarea părinților decedați, care este mecanismului ajutoarelor de la stat? La toate aceste întrebări a răspuns Cosmin Tudor, director general adjunct al PAID România.

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DCNews TV și Radio DCNews, a organizat marți, 22 octombrie 2024, Masa Rotundă cu tema ”CE (CINE) ÎI CONVINGE PE ROMÂNI SĂ NU-ȘI ASIGURE LOCUINȚELE”. La dezbatere au fost prezenți reprezentanții pieței asigurărilor-companii, brokeri, reglementatori, Guvern, Parlament, instituții cu atribuții în domeniu, autorități locale, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști. 

”În momentul de față, se poate încheia asigurarea obligatorie, chiar dacă apartamentul este în proprietatea părinților decedați. În cazul unei daune se poate încasa, fără nici un fel de problemă, și despăgubirea. Condiția este că trebuie dată o declarație prin care persoana în cauză își asumă că în situația apariției unei succesiuni diferite, care ar presupune că altcineva ar avea dreptul la despăgubire, va restiui suma încasată către acea persoană. Deci, în momentul de față, nu există nici un fel de piedită legală”, a explicat Cosmin Tudor. 

Nu funcționează încă toate mecanismele

În același timp, el a precizat că, în prezent, la Administrația Financiară nu se pot încheia asigurări obligatorii, pentru că ”nu sunt puse încă toate mecanismele în fapt”. Există în asigurări niște reguli care, a continuat directorul general adjunct al PAID România, nu permit încă efectuarea unei astfel de operațiuni. În acest caz, ”trebuie să vă adresați unui distribuitor obișnuit de asigurări, cum ar fi un birou al unei societăți de asigurare, un birou al unui broker de asigurare, un site care vinde asigurări. Sau chiar pe paidromania.ro unde există portal de cumpărare a asigurării online. La fel, prin ghiseul.ro sunteți direcționat tot acolo. Deci, se poate face”, a concluzionat Cosmin Tudor. 

O nuanță foarte importantă

În ceea ce privește ajutorul pe care statul îi oferă sinistraților, celor care au avut de suferit în urma unor calamități naturale, directorul general .... a făcut o serie de precizări. Înainte de toate, el a amintit că ”înainte de modificările legii care a intrat în vigoare în noiembrie 2023, într-adevăr, în Legea 263 scria foarte clar că, în lipsa unei asigurări PAD, unei asigurări obligatorii pentru locuință, nu există posibilitatea de a primi ajutor pentru reconstrucții. După modificarea legii, această formulare a fost înlocuită cu o alta, care spune că în lipsa asigurării PAD, Guvernul își rezervă dreptul de a nu oferi ajutoare pentru reconstrucții. Iată că această nuanță este foarte importantă și dacă există bani, și dacă există voință, Guvernul va putea ajuta, inclusiv la această reconstrucție. 

Nu există stat care să dispună de atâți bani

În realitate, a continuat Cosmin Tudor, nu există stat în lumea aceasta, ”nu există stat atât de potent financiar în lumea aceasta, care să-și poată permite reconstrucția locuințelor private. Dacă este vorba despre o casă, două, ne permitem, dacă este însă vorba de 100 încep discuții, dacă este vorba despre 1000, discuțiile sunt și mai mari. Iată că, în final, ajungem, logic, la concluzia că nu sunt bani și nu vor fi niciodată pentru reconstrucția locuințelor din proprietate privată. Prioritățile statului sunt infrastructura critică, imobilele publice de importanță națională și în nici un caz asemenea reparații ale unor locuințe private. 

Nu știm nici până la ora actuală 

Dacă stăm să ne gândim ceea ce s-a întâmplat la Galați sunt șase mii, aproape șapte mii de locuințe avariate. Avem în zona respectivă, în mediul rural, în jur de 1500 de locuințe asigurate. Din aceste 1500 nici nu știm la ora actuală câte dintre cele asigurate au fost avariate”. 

Aflați mai multe detalii, urmărind întreaga conferință 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Christine Lagarde
FMI
O femeie vorbește la telefon în timp ce își încarcă mașina electrică / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Protecția consumatorului
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank lansează un joc în România

Jocul abordează teme precum gestionarea banilor,...

Curs valutar

Burs BNR. Leul pierde din elan. Aurul își continuă creșterea

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu...

Reciclare / FOTO: Freepik
Cupru Min

Cupru Min SA are un nou Consiliu de Administraţie

Compania care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni,...

Se modifică Legea taximetriei
Cumpărături online

Cine este vânzătorul pe platforma Temu?

> Unde ar trebui să returnez bunurile, cui ar trebui...

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...


pixel