Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere în Marea Britanie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE prezintă planuri privind trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
UE prezintă planuri privind trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
 Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut cu 5,7% în primele nouă luni din 2022, cel mai rapid ritm de creştere din 2000, excluzând pandemia, dar salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,7%, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi BBC.

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor.

Reprezentanţii ManpowerGroup, una dintre cele mai mari companii de recrutare din Regatul Unit, au declarat pentru BBC că decalajul între salarii şi preţuri "pune din ce în ce mai multă presiune pe gospodării".

De asemenea, în perioada iulie-septembrie 2022, rata şomajului a urcat la 3,6%, în timp ce analiştii se aşteptau să se menţină la 3,5%. Deşi este cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, Banca Angliei a avertizat că până în 2025 rata şomajului aproape se va dubla, din cauza recesiunii dure cu care se va confrunta Marea Britanie.

În timp ce numărul locurilor de muncă vacante încă este aproape de un nivel record, iar rata şomajului este scăzută, cei mai mulţi angajatori sunt forţaţi să majoreze salariile pentru a-i atrage pe angajaţii de care au nevoie.

În plus, în primele nouă luni din 2022, creşterea salariilor a fost mai puternică în sectorul privat (6,6%) decât în sectorul public (2,2%). Este cel mai accentuat decalaj, excluzând pandemia, a precizat ONS.

"În august şi septembrie s-au pierdut din cauza grevelor mai mult de jumătate de milion de zile lucrătoare, majoritatea mişcărilor de protest fiind în sectorul transporturilor şi comunicaţiilor. Deşi câştigurile reale continuă să scadă, nu este surprinzător că angajatorii pe care i-am intervievat ne-au spus că majoritatea disputelor sunt legate de salarii", a afirmat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 52.000 în perioada iulie-septembrie 2022, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 25.000. De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante în perioada august-octombrie a scăzut la 1,23 milioane, cel mai redus nivel din 2021.

"Numărul locurilor de muncă vacante continuă să scadă, după recentul nivel vârf, sporind numărul angajatorilor care spun că presiunile economice sunt motivul pentru amânarea recrutărilor", a declarat Darren Morgan.

Cel mai semnificativ declin al numărului locurilor de muncă vacante a fost în sectorul ospitalităţii şi al comerţului.

Incluzând bonusurile, salariile au înregistrat o creştere de 6%, depăşind previziunile economiştilor, de 5,9%. Dar salariile au crescut mai puţin decât rata inflaţiei, care este de aproape 10%.

Salariile, excluzând bonusurile, au urcat cu 5,7% în perioada iulie-septembrie 2022, în timp ce economiştii estimau un avans de 5,5%. Este cea mai ridicată rată de creştere înregistrată vreodată, excluzând pandemia. Dar salariile au crescut mai puţin decât rata inflaţiei, care se estimează că s-a situat în octombrie la 10,7%.

Ponderea persoanelor clasificate ca inactive - care nu lucrează sau nu caută un loc de muncă - a scăzut la 21,6% în perioada iulie-septembrie 2022, de la 21,7% în precedentele trei luni, a precizat ONS.

Marius Budăi anunţă o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie, procentul urmând să fie stabilit în coaliţie

El a confirmat o majorare diferenţiată a pensiilor.

"Noi am discutat şi am avut o propunere de majorare de cel puţin de 10%, noi am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu majorarea pensiei, nu a veniturilor. O majorare a punctului de pensie pentru toată lumea şi o majorare diferenţiată, adică acordare de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Credem foarte mult în această măsură, pentru că în momente de criză şi manualul spune că trebuie să ai grijă de populaţia care se încadrează în aceste categorii vulnerabile", a declarat ministrul Muncii, la Parlament.

El a subliniat că nu avansează nicio sumă. "Nu avansez nicio sumă. Sunt multe variante pe masă, luăm decizia finală în coaliţie şi transparent voi comunica şi vor comunica liderii coaliţiei", a arătat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel