Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
În jurul orei 13:05 GMT, la bursa de metale de la Londra, cotaţia cuprului a trecut, pentru scurt timp, de 10.000 de dolari pe tonă, după patru şedinţe consecutive de creştere şi un avans de peste 25% începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Pentru Anna Stablum, analist la Marex Spectron, cuprul este susţinut în principal de tendinţa de depreciere a dolarului, care încurajează achiziţiile de metale cotate în moneda americană. De la începutul acestei luni dolarul s-a depreciat cu peste 2,5% în raport cu un coş de valute.
Neil Wilson, de la Markets.com, crede că majorarea cotaţiilor la cupru este un rezultat între o cerere susţinută şi problemele de aprovizionare din Chile, primul producător mondial de cupru.
Apetitul mondial pentru cupru provine în principal din China, care consumă jumătate din producţia planetei. Grupul Internaţional de Studiu al Cuprului (ICSG) a estimat recent că cererea de cupru a Chinei a crescut cu 13% în 2020. Iar tendinţa de creştere nu pare să se oprească în condiţiile în care la mijlocul acestei luni autorităţile de la Beijing au anunţat o creştere economică record în primul trimestru, un avans de 18,3% în ritm anual.
Pe lângă cererea susţinută din China, cotaţia la cupru este alimentată şi de semnalele privind problemele pe partea de ofertă, crede Anna Stablum, având în vedere protestele care durează de mai multe zile în sectoarele minier şi portuar din Chile.
"Precedentul record istoric din februarie 2011 va fi probabil depăşit", subliniază analistul Commerzbank, Daniel Briesemann.
În data de 15 februarie 2011, tona de cupru a atins un preţ de 10.190 de dolari la LME, o cotaţie care până acum nu a fost egalată.
"În următorii ani, ne aşteptăm să vedem preţuri la cupru din ce în ce mai ridicate, deoarece acesta va juca, la fel ca şi alte metale, un rol important în planurile de decarbonizare ale mai multor ţări", avertizează Daniel Briesemann.
Utilizat intens în industrie, în special la producţia de circuite electrice, cuprul este folosit şi ca un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale, fiind denumit Doctorul Cupru (Dr Copper).
Dacă în luna martie a anului trecut tona de cupru se tranzacţiona la 4.371 de dolari, între timp cotaţiile s-au dublat şi au depăşit nivelul înregistrat înaintea pandemiei de Covid-19. Cuprul nu este singurul metal care cunoaşte o tendinţă de apreciere. Cotaţia la aluminiu s-a apreciat cu peste 20% de la începutul anului, revenind la aproape 2.500 de dolari pe tonă, un preţ comparabil cu cel din luna aprilie 2018. În ceea ce priveşte minereul de fier, acesta a atins săptămâna aceasta un record istoric potrivit indicelui calculat de S&P Platts.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...