Covasna și Vaslui bat Bucureștiul la capitolul firme noi! Ce se întâmplă în economie?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Analize / FOTO: Freepik
Analize / FOTO: Freepik
În aprilie 2025, numărul firmelor nou-înmatriculate și al investițiilor străine în România a crescut față de aceeași lună din 2024, semnalând o revigorare a inițiativei antreprenoriale și o încredere consolidată din partea capitalului internațional, reiese din datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Creștere generală a activității economice antreprenoriale

În aprilie 2025 s-a înregistrat un avans vizibil al activității antreprenoriale din România, cu un total de 15.694 firme nou înmatriculate, în creștere cu aproape 5% față de aceeași lună a anului precedent, când s-au înregistrat 15.015 firme.

Județele care au înregistrat cele mai semnificative creșteri procentuale ale numărului de firme noi sunt Covasna (+34,6%), Bistrița-Năsăud (+31%) și Vaslui (+28,1%). În schimb, în județe precum București, Iași, Timiș și Cluj s-au înregistrat scăderi ușoare, ceea ce poate semnala o maturizare a pieței din marile centre economice sau o eventuală migrare a inițiativelor spre zone cu costuri mai mici.

Interes crescut al investitorilor străini

Și interesul investitorilor străini a rămas constant, cu o ușoară creștere: în aprilie 2025 au fost înmatriculate 538 firme cu participare străină, față de 492 în aprilie 2024, ceea ce înseamnă un avans de 9,35%.

Numărul total al societăților active cu capital străin a ajuns la 256.545, față de 253.534 cu un an în urmă, ceea ce reflectă o încredere menținută în mediul economic românesc.

Mai important, valoarea capitalului social subscris de investitori străini a crescut la 214,68 milioane lei în aprilie 2025, de la 210,49 milioane lei în aceeași lună din 2024 – un plus de aproximativ 2%.

O reconfigurare a hărții antreprenoriale?

Datele sugerează o posibilă reconfigurare regională a inițiativei antreprenoriale: în timp ce centrele economice consacrate rămân solide, județe mai mici și mai puțin vizibile în trecut înregistrează ritmuri de creștere accelerate. Acest fenomen ar putea fi determinat de programe de sprijin local, costuri operaționale mai reduse sau migrarea forței de muncă.

Pe fondul unui context economic marcat de incertitudini externe, faptul că antreprenoriatul românesc dă semne de reziliență, iar investitorii străini își păstrează sau chiar intensifică prezența în România, poate fi considerat un semnal pozitiv pentru perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...


pixel