COVID-19. Ce au descoperit americanii a fost peste așteptările lor

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ce au găsit americanii poate însemna multe
Ce au găsit americanii poate însemna multe
În apele reziduale din sistemul de canalizare al New Yorkului a fost descoperită o versiune ciudată a virusului SARS-CoV-2, care nu a fost găsită la om. 

Au fost căutate urme ale coronavirusului în apele reziduale aproape de la izbucnirea pandemiei. Materialul genetic al SARS-CoV-2 din apele reziduale indică un focar înainte ca persoanele infectate să fie testate și diagnosticate. Dar genomurile pot fi citite inclusiv pentru a înțelege ce varietăți ale virusului circulă într-un anumit loc. O echipă de oameni de știință din SUA face acest lucru din iunie 2020. Rezultatele au fost derutante: variantele de SARS-CoV-2 depistate anul trecut nu se regăsesc la pacienți. Descoperirea misterioasă este relatată de New York Times.

Pentru a simplifica analiza, cercetătorii nu au verificat genomuri întregi, ci doar secvențele care codifică proteina S a coronavirusului. Acesta este modul în care SARS-CoV-2 pătrunde în celule și aici apar cele mai multe mutații. În apa din mai multe stații de epurare din New York, oamenii de știință au găsit variante ale virusului care nu fuseseră niciodată detectate la locuitorii orașului (o altă echipă a găsit ceva similar în apele uzate din California).

Citește și COVID-19. Privește în OGLINDĂ și vei afla dacă ai OMICRON

Cercetătorii au formulat două ipoteze. Este posibil ca persoanele infectate cu variantele ciudate pur și simplu să nu fi fost testate, sau să fi fost testate, dar să nu fi descifrat genomul SARS-CoV-2. Dar virusul suspect a fost găsit de mai multe ori în apele reziduale și la aceleași stații de epurare. Oamenii se deplasează prin oraș. Desigur, este posibil ca cei infectați să fi avut o afecțiune cronică și să fi stat luni de zile în vreo unitate medicală, dar acest lucru nu a putut fi verificat. Această teorie este susținută de faptul că variantele din canalizare au mutații comune cu omicron, care, probabil, a evoluat doar la pacienții cu un sistem imunitar suprimat.

A doua ipoteză sună mai periculos. Este posibil ca variantele din sistemul de canalizare să circule printre animale și nu printre oameni (unii oameni de știință cred că "omicronul" a suferit mutații la rozătoare și apoi a migrat înapoi la oameni). Pentru a detecta materialul genetic din apele reziduale, ar trebui să fie foarte mult. Interesant este că, în mai-iunie 2021, când au existat relativ puține cazuri de COVID-19 în New York, proporția de genomuri suspecte a crescut. Oamenii de știință suspectează șobolanii. ARN-ul acestora era, de asemenea, prezent în apă, iar experimentele de laborator au arătat că variantele detectate sunt capabile să pătrundă în celulele de șobolan și de șoarece. Cu toate acestea, până în prezent, virusul nu a fost găsit la șobolanii din New York și nu este clar cum ar putea fi transmis de la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel