Covid-19. Cum poate fi China pedepsită pentru pandemie. În multe feluri

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Hotărârea nu este definitivă
Hotărârea nu este definitivă
În timp ce experții chinezi lucrează intens la dezvoltarea unui vaccin, grăbindu-se, parcă, să ajungă primii la linia de finiș, iar de pe aeroporturile țării continuă să plece spre diferite țări ale lumii avioane încărcate cu măști și echipamente medicale, se aud tot mai multe voci, în special, de la cel mai înalt nivel, care cer lămuriri, clarificări, care amenință și avertizează Beijingul. Va fi China trasă la răspundere, i se vor cere despăgubiri, va fi adusă în fața instanței internaționale de judecată?

Drumul este lung până acolo, dar, cu siguranță, o răfuială va fi. Oricum, pe fondul pandemiei, relațiile dintre China și restul lumii au dobândit un plus de încordare, de tensiune. Cei mai vocali sunt americanii. E adevărat, în Statele Unite este an electoral, iar tema pandemiei declanșată de un virus despre care unii afirmă că ar fi fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan poate face minuni din punctul de vedere al simpatiei electoratului.

”Dacă a fost o greșeală, ar fi de înțeles. Dar dacă au ascuns în mod intenționat proveniența virusului, atunci trebuie să existe concesințe”, declara recent, președintele SUA, Donald Trump, fără a intra în detalii. Fără legătură cu subiectul covid-19, el a dat, totodată, de înțeles Beijingului că, dacă nu își respectă obligațiile asumate prin acordul bilateral semnat în ianuarie și care a pus, oarecum, capăt, războiului comercial dintre cele două țări, SUA se vor retrage din această înțelegere. 

Pe de altă parte, presa de peste Ocean susține că aproape 1000 de companii, în majoritate americane, care lucrează acum în China, își vor reloca activitatea în alte țări, inclusiv în India și Vietnam. La rampă au ieșit apoi politicienii americani care au propus sancțiuni multe și grele în toate domeniile de activitate, plus interdicția de a intra pe teritoriul SUA pentru responsabilii chinezi.

Citește și China va plăti factura mondială a pandemiei covid-19? Căile de atac

Dar, dacă se va confirma, într-un fel sau altul, că autoritățile de la Beijing au ascund cu bună știință date privind izbucnirea epidemiei la Wuhan, un astfel de gest ar putea fi interpretat drept un act ilegal pe plan internațional, susțin surse juridice. ”Concret, este vorba despre încălcarea Statului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit căruia fiecare membru al organizației se obligă să transmită de îndată date statistice din domeniul sănătății”, a explicat avocatul Arthur Goulassaryan.

El a menționat că, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare ale OMS, orice eveniment care poate antrena o stare de urgență mondială trebuie anunțată în cel mult 24 de ore. ”China poate fi adusă în fața Tribunalului internațional al ONU numai dacă disputele pe tema noului coronavirus și a apariției lui nu vor fi rezolvate prin negocieri sau prin intermediul Adunării generale a Sănătății”, a adăugat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Freepik.com
TVA / Foto: Freepik.com
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României
Sediul ANRE
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Yarlung Zangbo, Lhasa, Tibet
Lingouri de aur / Foto: Arhivă

Exporturile de metale prețioase ale Rusiei au explodat

Exporturile ruseşti de metale preţioase spre China...

Ce prevede legea promulgată de șeful statului

CCR, nouă decizie privind recalcularea pensiilor militare

Curtea Constituțională respinge excepțiile privind...

Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Brățară cu diamante

Maria Antoaneta se mută temporar la Londra

O expoziție grandioasă dedicată influenței stilistice a...

Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Producția de gaze în scădere, importurile în creștere

Importurile de gaze naturale au crescut cu 61% în...

Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik
pamanturi rare - FOTO: Freepik@VecMes

pixel