COVID-19. Efecte secundare ale unor vaccinuri la femei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții analizează dacă este vorba întradevăr de reacții adverse sau nu
Experții analizează dacă este vorba întradevăr de reacții adverse sau nu
Unele vacinuri pot avea efecte secundare mai speciale la unele femei însă nu este nimic grav, acestea fiind de scurtă durată.

În ultimele luni, au fost raportate numeroase cazuri de tulburări menstruale în urma vaccinării împotriva Covid-19. 

Cu toate acestea, potrivit celui de-al doilea raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța, publicat la 20 decembrie 2021, nu există "nicio legătură directă între vaccin și tulburările ciclului menstrual", dar recomandă totuși monitorizarea simptomelor.

Perturbarea ciclului menstrual după vaccinarea cu Covid: clasificat ca un "potențial semnal de eveniment advers”

După ce li s-a inoculat un vaccin cu ARN mesager Covid-19, femeile cu cicluri menstruale regulate au constatat că ciclurile lor au devenit neregulate. Altele au simțit o durere severă neobișnuită sau o schimbare a fluxului. În total, 4432 de femei dintr-un total de 90 de milioane au raportat o perturbare a ciclului lor menstrual.

Sunt sau nu reacții adverse

Clasificate deocamdată ca "potențial semnal de eveniment advers", neregularitățile cilului menstrual după vaccinurile cu ARM nu sunt încă suficient descifrate pentru a permite autorităților să emită o alertă oficială. ANSM a precizat că datele colectate până în prezent "nu permit stabilirea unei legături directe între vaccin și apariția acestor tulburări ale ciclului menstrual", dar a menționat că acest efect rămâne "sub supraveghere".

Anomaliile ciclului au fost observate atât după prima, cât și după a doua doză. Din cele 4.432 de cazuri de tulburări menstruale raportate, 3.870 au fost observate după vaccinul Pfizer și 562 de cazuri după vaccinul Moderna.

Deși această tulburare rămâne benignă, temporară și autolimitată pentru moment, potrivit ANSM, autoritățile le recomandă femeilor să consulte un medic dacă anomaliile persistă pe parcursul mai multor cicluri. Într-adevăr, poate exista posibilitatea ca o femeie să dezvolte o boală ginecologică concomitentă care nu are legătură cu vaccinul cu ARN, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau hiperprolactinemia. Trebuie avut grijă să se asigure că nu este vorba de o simptomatologie acută.

În plus față de monitorizare, se recomandă verificarea sarcinii în caz de menstruație întârziată sau sângerări frecvente. În cazul tratamentului cu hormoni, este necesar să se verifice dacă există vărsături, diaree sau dacă se ia cu întârziere sau nu pastila.

Ciclul menstrual perturbat după vaccinul ARN: simptome raportate

Ectroragia: sângerare anormală între două cicluri

Menoragia: sângerare excesivă sau prelungită

Dismenoree: durere severă

Amenoree: absența continuă a menstruației

Cucluri întârziate și neregulate

Modificarea fluxului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel