Covid-19. Goana după un vaccin, altă cursă pentru supremație

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul vaccinului Pfizer a sărit de la 12 euro la 19,50 euro, în Bulgaria
Preţul vaccinului Pfizer a sărit de la 12 euro la 19,50 euro, în Bulgaria
De când se știe, omul a fost căutat mereu ceva, a traversat oceane deschizând noi teritorii, a deschis noi căi comerciale. A coborât în adâncuri în căutarea de minereuri și petrol. A zburat în înalturi, explorând spațiul. Acum, omenirea s-a înscris într-o nouă cursă, aceea de a găsi un medicament care să pună capăt pandemiei globale, o cursă contracronometru, una a orgoliilor, similară cursei înarmării. 

Prin impactul său, noul coronavirus a schimbat viața oamenilor, a scos în evidență vulnerabilități poate știute dar ignorate ale sistemelor de sănătate, iar consecințele pandemiei se vor resimți mulți ani de acum înainte. De aceea, știința medicală a devenit pentru marile puteri ale lumii o carte geopolitică la fel de importantă precum comerțul sau armamentul.

Realizarea unui vaccin și găsirea medicantelor care să vindece coronavirusul duce cu gândul și la altă cursă globală - spațială. Fiecare țară luptă pentru propriile idealuri și sisteme. Dacă în anii 1960 în această goană pentru cucerirea cosmosului concurau sovieticii și americanii, în 2020 a venit rândul Chinei, Statelor Unite, Europei și Rusiei să-și măsoare forțele pentru o victorie rapidă asupra pandemiei. Cel care va rezolva această problemă va primi din partea istoriei o mare bilă albă.

Și încă un aspect interesant: s-au schimbat inclusiv dimensiunie. Dacă până nu demult se vorbea despre Lună și nesfârșitul Univers, acum se vorbește despre secretele microscopice ale noului virus. În această goană nebună după vaccin, fiecare țară vrea, în primul rând, să-și protejeze cetățenii, dar, în al doilea rând, vrea să demonstreze tuturor că este capabilă să-i ajute pe ceilalți.

Citește și China va plăti factura mondială a pandemiei covid-19? Căile de atac

De departe, principalii competitori și adversari sunt SUA și China. America a arătat deja de ce este în stare în războiul geostrategic pe care Washington și Beijing îl duc de ceva ani. Acum, pe fondul pandemiei, această confruntare s-a acutizat. Vine din urmă Europa, al cărei avantaj ar putea fi colaborarea între țări. Dar orgoliile sunt uriașe și, după cum nota publicația spaniolă El Mundo, a încetinit, dacă nu chiar anulat multe proiecte promițătoare. În ceea ce privește Rusia, absența mijloacelor necesare - aparatură performantă și fonduri financiare suficiente - o transformă în perdantul de serviciu.

Când va fi anunțată găsirea multdoritului vaccin, toți vor sta în fața televizoarelor, la fel cum au stat când omul a pășit pentru prima dată pe Lună. Oamenii de știință vor povesti cum ajuns la marele rezultat. Și fiecare dintre aceste discursuri vor intra în istorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...


pixel