COVID-19. O gumă de mestecat, în lupta cu pandemia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Guma de mestecat este la acest moment testată
Guma de mestecat este la acest moment testată
O nouă gumă de mestecat experimentală ar putea reduce cantitatea de particule de coronavirus din salivă și ar putea contribui la încetinirea transmiterii, potrivit unui studiu recent publicat în revista Molecular Therapy.

Guma de mestecat conține o proteină care "prinde" particulele de virus și ar putea limita răspândirea picăturilor încărcate cu virus atunci când persoanele infectate vorbesc, respiră sau tușesc, scrie Medscape.

"Guma de mestecat cu proteine care captează virusul oferă o strategie generală și accesibilă pentru a proteja pacienții de majoritatea reinfectărilor cu virusuri orale prin debusolarea sau minimizarea transmiterii către alte persoane", au scris autorii studiului.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au testat guma de mestecat în eprubete folosind mostre de salivă și tampoane de la pacienți spitalizați cu COVID-19 confirmat.

Guma de mestecat conține copii ale proteinei ACE2 pe suprafețele celulelor, care este proteina "spike" pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celule și a le infecta.

Citește și:

Covid-19. Vaccinul din ”bucătărie”. Concluziile unui biohacker

COVID-19. În Africa se întâmplă ceva ”misterios”. Cercetătorii caută explicații

COVID-19. S-a descoperit imunitatea ”SPECIALĂ”. Ce înseamnă

În timpul experimentelor în eprubetă, particulele de virus s-au atașat de receptorii ACE2 din gumă. Încărcătura virală din probe a scăzut cu peste 95%, au declarat cercetătorii.

Guma se simte și are gustul unei gume convenționale și poate fi păstrată ani de zile la temperaturi normale, potrivit Reuters. Mestecarea gumei nu deteriorează moleculele proteinei ACE2, au mai precizat cercetătorii.

Utilizarea gumei pentru a reduce încărcătura virală din salivă ar contribui la eforturile globale de vaccinare și ar putea fi utilă în țările în care vaccinurile nu sunt disponibile pe scară largă sau la prețuri accesibile, au spus cercetătorii. Guma este fabricată din material vegetal de calitate clinică și a fost dezvoltată pentru a îndeplini cerințele FDA, au precizat aceștia.

Guma nu este încă disponibilă pentru utilizare, dar cercetătorii din SUA vor continua să o testeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel