Potrivit analizei CBRE, volumul tranzacţiilor în România a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind singura piaţă principală din CEE care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei.
Analiştii CBRE susţin că după un an de activitate intensă pe piaţa investiţiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, România deţine încă cel mai mare randament al investiţiilor, 7%, menţinându-şi atractivitatea pentru capitalul local şi internaţional. Cu 74% din volumul total, sectorul clădirilor de birouri din România domină activitatea tranzacţională, urmat de sectorul de retail cu 16%, în timp ce proiectele industriale, hoteliere şi cu utilizare mixtă deţin o pondere combinată de 10%.
"România este singura piaţă principală a CEE, care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei. Din 2014, randamentul spaţiilor de birouri prime a rămas stabil, la fel şi chiriile prime care au ca rezultat în România valori de capital mult mai scăzute în prezent decât oriunde în altă parte, oferind investitorilor o valoare excelentă pentru investiţiile acestora", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.
Potrivit studiului, volumul total de investiţii s-a dublat în ultimii şase ani în regiunea CEE extinsă, care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria şi Serbia.
Citește și Surprizele din piața imobiliară. Pentru cine se mai construiește
În 2019, investitorii israelieni au dominat piaţa imobiliară, o tranzacţie record încheiată spre sfârşitul anului urcând la 36% ponderea acestora în volumul total al investiţiilor. Investitorii români au fost chiar mai dinamici decât în anul precedent, adjudecându-şi 23% din volumul total, urmaţi fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Oraşele regionale au rămas atrăgătoare pentru jucătorii de pe piaţă, aproape dublându-şi contribuţia la volumul total de investiţii comparativ cu anul 2018.
"Deşi începutul anului 2020 ridică anumite preocupări, ar trebui să vedem în continuare o creştere constantă a volumelor de investiţii susţinută de o creştere masivă a cererii investitorilor. Se previzionează în continuare o scădere a randamentului anual al investiţiei pe termen scurt, datorată în principal ratelor dobânzilor aflate în scădere (băncile centrale vor menţine ratele scăzute în acest mediu, cu riscul frânării dezvoltării economice) dar şi a unui anumit grad de convergenţă cu alte pieţe CEE, în special Ungaria", a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.
Analiştii CBRE România susţin că majoritatea ţărilor din CEE au atins noi praguri ale investiţiilor: Polonia deţine cea mai mare pondere (38%), urmată de Austria (30%) şi Cehia (15%). Austria şi Polonia au depăşit nivelul de 5 miliarde euro ajungând la 5,98 miliarde euro şi respectiv 7,70 miliarde euro, în timp ce România, Ungaria şi Republica Cehă au înregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 şi 2,98 miliarde euro la sfârşitul anului 2019).
Totodată, activitatea tranzacţională a fost încă o dată dominată de sectorul clădirilor de birouri, acesta reprezentând 44% din volumul total, urmat la o distanţă considerabilă de sectorul de retail cu 20% şi de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidenţiale şi mixte şi portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%. Mai mult de jumătate din volumul total, 59%, a fost tranzacţionat în capitalele ţărilor din regiunea extinsă CEE.
Analiza CBRE arată că principala sursă de capital din ultimii şase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmată de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinaţii internaţionale, inclusiv China, Rusia, Australia şi Canada, au cheltuit 14,27 miliarde de euro în intervalul 2014-2019, reprezentând o pondere de 16%.
"Înregistrăm al patrulea an de creştere consecutivă, cu un nou volum record de tranzacţii pentru ţările principale CEE dar şi cu o performanţă excelentă pentru regiunea extinsă. În 2020, ne aşteptăm să vedem în continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe pieţele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilităţi de consultanţă şi înţelegere a pieţelor în context", se mai precizează în raport.
Grupul CBRE, cu sediul central în Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale şi investiţii în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. În România, CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...