Creșterea pensiilor. Orban: Mărirea cu 40% - o nucă fierbinte

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Economia franceză va avea nevoie de doi ani pentru a se redresa de pe urma celei mai grave recesiuni de după război
Economia franceză va avea nevoie de doi ani pentru a se redresa de pe urma celei mai grave recesiuni de după război
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că obiectivul Guvernului pe care îl conduce este să crească pensiile "în mod realist, pe baza realităţilor economice", apreciind că mărirea acestora cu 40% ar reprezenta "o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD".

"Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. (...) O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. (...) Cum să vă spun, putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor", a spus Orban, luni seara, la Digi 24.

Întrebat dacă Guvernul va putea creşte pensiile cu 40% din septembrie, Orban a apreciat că această mărire "ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică", caracterizând-o drept "o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD".

"Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. (...) Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică, pentru că toate plăţile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le încasează fie fondul de pensii din contribuţiile de pensii pe care le plătesc cetăţenii români, fie prin subvenţiile pe care le dă, tot din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subvenţionarea fondului de pensii. Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral", a arătat premierul.

Citește și Câciu: Sunt bani de alocații! Chiar dacă trăim în epoca lui "N-AM"!

El a dat asigurări că pensiile vor creşte "în mod realist" şi a transmis pensionarilor că o să încerce să facă "o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă".

"Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. (...) Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. (...) Să aibă încredere că vom creşte pensiile cu cât ne va permite economia şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă", a explicat Orban.

Prim-ministrul a mai spus că anunţul creşterii pensiilor va fi făcut când Executivul va avea informaţii pe care să se bazeze "în mod adevărat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel