Creatorul ChatGPT vrea să lanseze un ”iPhone al inteligenței artificiale”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se dorește un dispozitiv cu totul altfel
Se dorește un dispozitiv cu totul altfel
Patronul OpenAI ar fi angajat deja discuții cu fostul designer de la Apple și cu SoftBank în vederea proiectării unui smartphone alimentat de inteligența artificială ChatGPT.

Discuțiile au avut loc în birourile lui Jony Ive din San Francisco. Fostul designer-șef al companiei Apple, care a contribuit decicis la realizarea aspectului emblematic al produselor mărcii Apple și a jucat un rol major la primul iPhone, lansat în 2007, a fost abordat de Sam Altman, șeful OpenAI. Cu scopul de a-l convinge să se implice în dezvoltarea primul aparat destinat marelui public al start-up-ului aflat la originea ChatGPT. Potrivit „Financial Times”, cei doi bărbați plănuiesc să creeze un dispozitiv care să ofere o „experiență de utilizare mai firească și mai intuitivă” pentru a interacționa cu inteligența artificială dezvoltată de ChatGPT.

Cei familiarizați cu subiectul spun că ar fi vorba despre un „iPhone AI”, inspirat din modul în care tehnologia ecranului tactil a primului iPhone a ajutat la revoluționarea interacțiunii cu internetul mobil. Procesul de identificare a unui design sau dispozitiv este încă în fază incipientă, cu multe idei și proiecte pe masa de lucru, potrivit interlocutorilor publicației Financial Times.

1 miliard de dolari

Deși proiectul este încă în stadiul embrionar și nu s-a ajuns la un acord, cei doi oameni de afaceri au angajat negocieri inclusiv cu SoftBank, care i-ar putea sprijini cu bani. Masayoshi Son, șeful conglomeratului japonez, ar fi dispus să injecteze 1 miliard de dolari în compania din spatele acestui proiect.

Tot Financial Times scrie că discuțiile ”trilaterale” au vizat înființarea unei societăți care să se bazeze pe forțele și tehnologia companiilor pe care cei trei le conduc. Masayoshi Son ar fi militat în favoarea firmei Arm, specializată în cipuri, unde SoftBank deține un pachet de 90% și pe care tocmai a introdus-o la bursă. În viziunea lui Son, Arm ar urma să joace un rol central în proiectul inițiat de patronul OpenAI. 

Responsabilitate morală

Nici OpenAI nu duce lipsă de bani. Potrivit „Wall Street Journal”, de la lansarea ChatGPT, în noiembrie 2022, valoarea start-up-ului s-a triplat, apropiindu-se acum de 80, dacă nu chiar 90 de miliarde de dolari. Sam Altman, directorul său, ar lua în considerare vânzarea unei părți din capital, deținut în proporție de 49% de Microsoft, care a investit 10 miliarde de dolari în start-up. Operațiunea ar urma să ia forma unei vânzări de acțiuni existente (și nu o majorare de capital), chiar dacă piața se așteaptă ca firma să fie nevoită să strângă fonduri.

Proiectul ar urma, de asemenea, să se desprindă de comportamentul compulsiv cauzat de utilizarea smartphone-urilor și să creeze un nou dispozitiv electronic, în condițiile în care piața smartphone-urilor atinge un platou. Într-un interviu acordat Financial Times în 2018, John Ive estima că Apple poartă „responsabilitatea morală” de a atenua factorii ce provoacă dependență de tehnologia sa. În opinia lui, companiile de tehnologie ar trebui să se străduiască să anticipeze consecințele nedorite cât mai mult posibil atunci când proiectează noi produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel