Crește numărul locuințelor finalizate în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Târg imobiliar
Târg imobiliar
Numărul locuinţelor finalizate în România, în 2022, a ajuns la 73.332 de unităţi, în creştere cu 1.927 mai multe faţă de anul precedent, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimul trimestru al anului trecut au fost date în folosinţă 20.538 de locuinţe, în scădere cu 1.246 de unităţi locative, comparativ cu intervalul similar din 2021.

Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2022, în marja celor 73.332 de locuinţe finalizate, pe medii de rezidenţă, se evidenţiază scăderea ponderii acestor spaţii în mediul urban (de la 59,5% în anul 2021 la 54,7% în anul 2022) şi o creştere în mediul rural (de la 40,5% vs 45,3%).

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de anul 2021, în anul 2022, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private (+2.167 locuinţe), în schimb a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (-240 locuinţe).

Distribuţia în profil regional relevă majorarea numărului de locuinţe finalizate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord - Vest (+1.389 de locuinţe), Sud-Est (+1.235), Centru (+590), Sud-Vest Oltenia (+464) şi Sud-Muntenia (+260).

Pe de altă parte, scăderi s-au consemnat în Vest (-918 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (-682) şi Nord-Est (-411).

Datele INS subliniază faptul că, în trimestrul IV din 2022, pe medii de rezidenţă, 50,5% din totalul locuinţelor au fost construite în mediul urban. În acelaşi timp, din repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate reiese o scădere a numărului acestora realizate din fonduri private (-1.337 locuinţe), dar au crescut cele din fonduri publice (+91).

Cercetare Deloitte: Piața imobiliară, într-un moment delicat în România, Cehia și Polonia

Mai mult de jumătate dintre companiile din piaţa imobiliară se aşteaptă la restrângerea activităţii şi a investiţiilor în domeniu, pe fondul incertitudinilor legate de evoluţia conflictului din Ucraina, însă o proporţie apropiată (46%) estimează o creştere a randamentelor medii pentru investiţiile existente în acest an, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.

Cercetarea Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2023 a fost derulată în trei ţări din regiune, respectiv Polonia, Cehia şi România. Jucătorii din România sunt cei mai optimişti, în condiţiile în care doar 10% se aşteaptă la o scădere a randamentelor în perioada menţionată, faţă de 14% în Cehia şi 36% în Polonia.

Activitatea economică din regiune, în ansamblu, ar urma să se deterioreze anul acesta, susţin 61% dintre participanţii la studiu, însă chiar şi aşa cei mai mulţi investitori spun că îşi vor majora portofoliul prin noi achiziţii (44%), pe când 39% iau în calcul sistarea planurilor de investiţii.

Companiile care iau în calcul restrângerea activităţii îşi motivează intenţia prin accesul mai dificil la finanţare (50%) sau contextul economic incert. Totuşi, dacă, imediat după izbucnirea războiului, mai mult de 50% dintre participanţi estimau că acesta va avea consecinţe negative asupra economiei regionale pe termen lung şi doar 34% estimau un impact similar pe termen mediu, la finalul anului trecut, proporţia s-a inversat (58% se aşteaptă ca efectele să persiste pe termen mediu şi doar 31% pe termen lung), precizează sursa citată. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel