Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Noua inițiativă legislativă vizează modificarea articolului 28 alineatul (14) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu scopul de a aduce un tratament echitabil între autovehiculele pe motorină/benzină și cele electrice/hibride în ceea ce privește deducerile fiscale.
În prezent, legislația fiscală din România nu face distincție între deducerile aplicate autovehiculelor cu combustibil și cele electrice/hibride. Propunerea de modificare are la bază preocuparea pentru stimularea achizițiilor de autovehicule electrice, aliniindu-se la obiectivele stabilite prin Pactul ecologic european, care vizează transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în 2050.
Conform expunerii de motive, aproape toate statele membre ale Uniunii Europene oferă diverse forme de subvenții pentru achiziționarea de mașini electrice, inclusiv scutiri, deduceri, reduceri de taxe și bonusuri substanțiale. Însă, în România, actualul cadru legal nu reflectă în totalitate aceste beneficii pentru posesorii de autovehicule electrice.
Citește și: Facilități pentru obținerea permisului. Deputații au dat undă verde
Concret, modificarea propusă vizează creșterea plafonului lunar al cheltuielilor cu amortizarea autovehiculelor electrice de la 1.500 lei la 2.500 lei, pentru a compensa lipsa deducerilor precum cele pentru combustibilul lunar, care sunt disponibile posesorilor de autovehicule pe motorină/benzină.
Inițiatorii consideră că această modificare va contribui la echilibrarea cadrelor legale și la respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, asigurând un tratament deopotrivă pentru posesorii de autovehicule electrice și cele cu combustibil tradițional.
Propunerea legislative se înscrie în direcția programului de stimulare a achizițiilor de vehicule electrice, susținut de Guvernul României și Ministerul Mediului, în concordanță cu obiectivele Pactului ecologic european referitoare la reducerea emisiilor. Parlamentul României este așteptat să dezbată și să adopte acest proiect de lege pentru a contribui la crearea unui mediu fiscal mai echitabil și la încurajarea adoptării autovehiculelor prietenoase cu mediul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...