România poate profita de alegerea lui Trump? Adrian Negrescu: Moment T0 pentru România
Alegerea lui Donald Trump în...
Creșterea anuală de 6,0% a economiei japoneze s-a tradus printr-un câștig trimestrial de 1,5%, mult mai mare decât media estimărilor de 0,8% dintr-un sondaj Reuters și aducând produsul intern brut (PIB) la un nivel record, scrie CNN.
A fost cea mai rapidă expansiune din ultimul trimestru al anului 2020 și a urmat unei expansiuni revizuite de 3,7% în perioada ianuarie-martie.
Marcel Thieliant, șeful departamentului Asia-Pacific de la Capital Economics, a declarat că este puțin probabil ca ritmul de creștere determinat de exporturi să fie susținut.
"Deși exporturile de bunuri de capital și-au revenit în iunie, deoarece cele mai mari scăderi ale investițiilor în străinătate s-au făcut deja, nu ne așteptăm la o redresare imediată", a spus Thieliant.
Consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economie, a scăzut cu 0,5% în ritm trimestrial în perioada aprilie-iunie, în condițiile în care creșterile de prețuri au afectat vânzările de alimente și de aparate de uz casnic.
Exporturile au crescut cu 3,2% în al doilea trimestru, conduse de exporturile de automobile și de turism, în timp ce cheltuielile de capital au rămas stabile.
Constructorii auto japonezi au beneficiat de un yen mai slab, care a contribuit la susținerea profiturilor pe fondul scăderii vânzărilor în China și al trecerii tot mai dure la vehiculele electrice.
Cererea puternică din SUA și Europa a sprijinit, de asemenea, exporturile, în timp ce boom-ul post-COVID al turiștilor străini a dat economiei un impuls de care avea mare nevoie.
Acest impuls al cererii externe, sau al exporturilor nete, a adăugat 1,8 puncte procentuale la creșterea economică din al doilea trimestru. Cu toate acestea, această contribuție a fost, de asemenea, atenuată de o scădere a importurilor pentru al treilea trimestru consecutiv, care au avut probleme din cauza reducerii yenului.
Salariile ajustate cu inflația au devenit pozitive pentru prima dată în ultimele șapte trimestre, iar apetitul corporatist pentru investiții a fost solid, a declarat ministrul economiei, Shigeyuki Goto.
"În acest context, ne așteptăm ca redresarea economică moderată să continue, deși este nevoie de prudență în ceea ce privește riscurile de scădere din partea economiei globale și efectele creșterilor de prețuri", a spus Goto.
Banca Japoniei a luat luna trecută măsuri pentru a permite o creștere mai mare a ratelor dobânzilor pe termen lung, o măsură considerată de analiști ca fiind începutul unei schimbări treptate de la stimulentele monetare masive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...