Creșterea nivelului mărilor: ONU prezice un "exod de proporții biblice”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pericolul este prea mare și prea real pentru a fi ignorat
Pericolul este prea mare și prea real pentru a fi ignorat
Consiliul de Securitate al ONU avertizează cu privire la consecințele creșterii nivelului mărilor asupra populațiilor care trăiesc în zone de coastă. Potrivit estimărilor, un om din zece ar putea fi în pericol. 

Creșterea nivelului mărilor s-a aflat pentru prima dată în centrul discuțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Iar secretarul general al organizației mondiale, Antonio Guterres, a apelat la un limbaj categoric pentru a avertiza asupra consecințelor dramatice ale acestui fenomen pentru pacea și securitatea globală.

"Creșterea nivelului mărilor nu reprezintă doar o amenințare în sine, ci și un amplificator de amenințări", a subliniat el de la bun început. Pericolul este "deosebit de acut" pentru cei care trăiesc în zonele joase de coastă. La nivel global este vorba de una din 10 persoane din populația lumii, a precizat el. Raportul Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), publicat în urmă cu un an, a prezis că, până în 2050, un miliard de oameni ar putea trăi în zone expuse riscului de furtuni și inundații.

Concurență din ce în ce mai acerbă

Acești oameni nu vor avea de ales decât să se mute. "Vom asista la un exod în masă al unor întregi populații la scară biblică și vom asista la o competiție din ce în ce mai acerbă pentru accesul la apă dulce, terenuri și alte resurse", a descris Guterres. Consecințele vor fi universale, a adăugat el. 

"Indiferent de scenariu, țări precum Bangladesh, China, India și Țările de Jos  sunt toate în pericol", a enumerat șeful ONU. Și a continuat: de la Buenos Aires la Lagos, trecând prin Cairo, Jakarta, Bombay, Copenhaga, Londra, Los Angeles și New York.

Riscuri pentru agricultură

Potrivit IPCC, nivelul mării a crescut deja cu 15-25 cm între 1900 și 2018 și se așteaptă să urce cu aproximativ 43 cm până în 2100 dacă temperaturile cresc cu 2°C față de era preindustrială, și chiar cu 84 cm într-un scenariu de 3°C sau 4°C în plus.

Populațiile au fost deja nevoite să se mute în anumite teritorii insulare, precum Fiji, Vanuatu și Insulele Solomon, a declarat Antonio Guterres. Csaba Korosi, președintele celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a avertizat cu privire la riscurile pentru "grânarele" lumii, cum ar fi Delta Nilului din Egipt și Delta Mekong din Vietnam.

Cadrul juridic

Intruziunea de apă sărată va afecta sectoare întregi ale economiei, în special agricultura, pescuitul - cu impact asupra delimitării zonelor maritime - și turismul, au avertizat membrii Consiliului de Securitate. Guterres a citat cazul Caraibelor, unde creșterea nivelului mării a distrus deja mijloacele de subzistență ale oamenilor care depind de agricultură și turism. În Africa de Nord, creșterea apelor a contaminat rezervoarele de apă dulce și a distrus culturile.

În fața acestor provocări, este nevoie de un cadru juridic, care trebuie să includă drepturile refugiaților, a declarat Guterres. "Drepturile omului ale oamenilor nu dispar pentru că le dispar casele", a susținut el. Comisia de Drept Internațional, organismul ONU responsabil cu dezvoltarea dreptului internațional, a adăugat problema creșterii nivelului mărilor pe agenda sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...


pixel