Creşterea pensiilor. Coşea: Foarte greu de realizat. Până la mijlocul anului viitor nu văd nicio posibilitate
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Creşterea pensiilor. Coşea: Foarte greu de realizat. Până la mijlocul anului viitor nu văd nicio posibilitate
Creşterea pensiilor. Coşea: Foarte greu de realizat. Până la mijlocul anului viitor nu văd nicio posibilitate
EXCLUSIV
Redactorii DCBusiness au vorbit cu Mircea Coșea despre ajutoarele financiare acordate pensionarilor, dacă acestea sunt îndeajuns pentru vârstnicii noștri.

"Categoric nu. Nu sunt de ajuns, încă un supliment care va ajuta, dar nu sunt de ajuns. Pot fi categorii întregi de pensionari care vor trăi după o zi pe alta. Creșterea pensiilor, pe ansamblu, e mult mai complicat, cere o reevaluare a tuturor pensiilor, a punctului de pensie, a anvelopei pensiilor, bugetul nu permit așa ceva în momentul de față.

Economia este în criză, nu performează

De aceea s-a numit un pachet social adresat doar unei anumite categorii, e adevărat, cea mai în nevoie, dar, așa cum ar fi trebuit să fie, o creștere a pensiilor, este, din punctul meu de vedere, foarte greu de realizat în acest an și anul viitor. Pentru că economia este în criză, nu performează, nu aduce bani la buget suficienți pentru a avea o creștere a pensiilor.

Problema cu PNRR-ul nu s-a rezolvat. Împrumutul la care se fac și care probabil că se vor face și în continuare devin din ce în ce mai scumpe și mai periculoase pentru viitor. Așa încât singura șansă pe care o are Guvernul este să pună economia în mișcare, să aibă un pachet de măsuri economice", a explicat Mircea Coșea.

Nu a rezolvat problema facturilor, nu a rezolvat problema prețurilor la alimente

"Deocamdată nu are. Nu are nimic în legătură cu relansarea economiei și reluarea activității economice la parametri din ce in ce mai buni. Nu a rezolvat problema facturilor, nu a rezolvat problema prețurilor la alimente, deci îi rămâne o singura cale, să încerce să ajute parțial și segmențial anumite părți ale populației.

Nu cred că e posibil, ca să existe o creștere a pensiilor nici cu 5%

Personal, nu cred că e posibil, ca să existe o creștere a pensiilor nici cu 5%, nici cu 10% pentru că sunt probleme bugetare prea mari. Dacă se reușește la sfârșitul acestei toamne să putem să avem un deficit comercial mai mic, să putem să atragem fondurile din PNRR atunci și probabil și la mijlocul anului viitor ne putem gândi la o creștere ponderată a pensiilor. Până atunci nu văd nicio posibilitate. Și probabil că asta a fost și ideea Guvernului ca să salveze pe cei mai nevoiași", a mai spus analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel