Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Cel mai recent motiv de îngrijorare pentru piaţa europeană îl reprezintă uraganul Nicholas, care ameninţă să lovească pe coasta Golfului american şi care a afectat deja o facilitate ce produce gaze naturale lichefiate (LNG) pentru export.
Incertitudinile privind capacitatea Rusiei de a furniza gaze regiunii într-un moment în care sporesc riscurile unei crize interne a gazelor sunt de asemenea în creştere în rândul traderilor, mai ales că în următoarele două săptămâni sunt prognozate temperaturi sub nivelul normal.
În Marea Britanie, intensitatea scăzută a vânturilor a majorat cererea pentru gaze, în vederea producerii de energie. Generarea de energie din surse eoliene a reprezentat miercuri doar 7,4% din furnizare, în timp ce gazele naturale au reprezentat 64% din totalul energiei furnizate în Regatul Unit. Conform The Weather Co, potenţialul pentru energia eoliană este scăzut săptămâna aceasta în Marea Britanie, Germania şi Spania.
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot au urcat cu 10,2%, la 72,945 euro (85,67 dolari sau 940 de dolari/1000 de metri cubi de gaze) pentru un Megawatt-oră, în contextul în care gradul de umplere a depozitelor subterane din Europa este sub nivelul din ultimii ani pentru această perioadă a anului. În Germania, preţul electricităţii pentru 2022 a urcat cu 4,9%, la 104,70 euro pentru un Megawatt-oră.
Pentru piaţa gazelor naturale, problema o reprezintă furnizarea din Rusia. Traderii nu sunt convinşi că vor urma livrări suplimentare de la cel mai mare furnizor, chiar dacă fluxurile către Germania s-au redresat, şi acum urmăresc viitoarele licitaţii pentru capacitate suplimentară de transport către Europa în octombrie.
"Chiar dacă fluxurile din Rusia care vin la graniţa polono-germană de la Mallnow se îmbunătăţesc, per ansamblu acestea şi capacitatea de a le majora rămân nesigure. Cererea încă este foarte ridicată în Asia şi în Europa, din cauza nivelului scăzut din depozitele subterane. Fără noi clarificări privind situaţia furnizării din Rusia, preţurile vor creşte în continuare", au apreciat analiştii de la Energi Danmark.
Citește și Trei obstacole care ar putea întârzia scăderea prețului la gaze în Europa
Marţi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la 73,60 dolari, iar la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut la 70,46 dolari. Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus.
În această perioadă guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie. De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.
Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări şi este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...