Cristian Popa (BNR). Este un moment bun pentru reforma statului
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
COVID-19 a schimbat modul în care ratingurile sunt acordate
COVID-19 a schimbat modul în care ratingurile sunt acordate
Agenţiile de rating vor să arătăm disciplină, să fim ponderaţi, prin urmare este necesar să surprindem pozitiv ca să nu fim retrogradaţi, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la un eveniment de specialitate.

"Trebuie să avem grijă mare când vorbim de rating-ul suveran al României. Agenţiile de rating vor să arătăm disciplină, să fim ponderaţi. Prin urmare este necesar să surprindem pozitiv ca să nu fim retrogradaţi. Bugetul ţării are o problemă structurală. România a plătit anul trecut 1,2% din PIB dobânzi, restul a fost deficit primar, anul acesta va fi semnificativ mai mare. Spaţiul fiscal era deja foarte redus înainte de pandemie din cauza politicilor prociclice, însă statul nu se poate împrumuta fără limită. Datoria publică va creşte vertiginos anul acesta şi anul următor. Cel mai probabil va depăşi 50% din PIB în anii următori, acum venind de la 35%. Nu este o cifră foarte ridicată, însă în contextul bugetar actual nu este nici puţin. Este, însă, un moment bun pentru reforma statului", a spus Cristian Popa, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) .

Organizaţia a invitat specialişti de top din piaţa financiară din România pentru a discuta evoluţiile pieţelor financiare şi perspectiva revenirii din criză.

Incertitudinea, cuvântul cheie

Primele concluzii ale evenimentului lunar "Pulsul pieţelor financiare" cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, BCR Pensii, BRD, BRD Asset Management şi WOOD&Company sunt că revenirea pieţelor din aprilie a fost mai rapidă faţă de alte situaţii de criză. Incertitudinea rămâne cuvântul cheie şi perspectiva revenirii pe termen lung depinde de măsurile de redresare economică.

Citește și Budăi: Guvernul NU am bani LOVEȘTE din plin

"Este vital ca statul să susţină economia şi ca accesul la finanţare în aceste condiţii să rămână cât mai ieftin. România mai are o problemă financiară. Pentru obligaţiunile de stat în euro nu există un cumpărător de ultimă instanţă, aşa cum este Banca Naţională a României pentru obligaţiunile în lei. Motiv pentru care obligaţiunile noastre se tranzacţionează semnificativ mai scump faţă de cele ale Italiei sau altor ţări din regiune. Acest lucru va fi o adevărată problemă pentru finanţarea la costuri rezonabile a deficitului bugetar, mai ales când statul are nevoi importante de finanţare, cum este acest an", a declarat Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel