Noi reguli de angajare în MAI. Cine sunt vizați

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Grup de polițiști
Grup de polițiști
Noile reguli care se aplică pentru angajarea în Ministerul Afacerilor Interne au fost oficializare luni prin Ordinul MAI 17-0/2021. Astfel de acum, angajările pentru soldați și gradații profesioniști s-a modificat.

Cea mai importantă modificare pe care Ordinul îl aduce este modul în care soldații și gradații profesioniști vor fi angajați în MAI.

Astfel, printr-un nou articol introdus în Ordinul MAI nr. 321/2007 pentru aplicarea, în unitățile Ministerului Afacerilor Interne, a unor dispoziții din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, se stabilește că ocuparea posturilor vacante de soldați sau gradați profesioniști se face numai prin examen sau concurs.

“Posturile vacante de soldați și gradați profesioniști se ocupă prin concurs sau examen. (...) Probele de concurs, procedura de constituire și atribuțiile comisiilor de concurs, de corectare, de departajare a candidaților, precum și orice alte aspecte privind organizarea și desfășurarea concursului se stabilesc prin ordinul inspectorului general”, scrie în Ordin.

ANOFM: Stimulent timp de 6 luni pentru cei care se angajează

Noua reglementare modifică și criteriile care stau la baza recrutării și selectării soldaților și gradaților profesioniști. Mai precis se schimbă criteriul vârstei. De acum, candidații nu mai trebuie să aibă vârsta “de cel puţin 18 ani şi de cel mult 26 de ani împliniţi în anul în care solicită angajarea”, așa cum era până acum.

Nu în cele din urmă, documentul prevede trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari la împlinirea limitei de vârstă în serviciu mult mai târziu. “Trecerea în rezervă a soldaților și gradaților profesioniști (...) la împlinirea limitei de vârstă în serviciu se face cu data ultimei zile a lunii în care împlinesc vârsta de 55 de ani”, scrie în actul normativ. Înainte, vârsta-limită era de 40 de ani.

Potrivit Legii nr. 384/2006, soldații și gradații profesioniști „constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat și situat la baza ierarhiei militare”. Aceștia “sunt angajați, pe bază de contract, în raport cu nivelul de pregătire, starea de sănătate și aptitudinile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, în funcții prevăzute în statele de organizare ale unităților militare cu grade corespunzătoare acestui corp de personal militar”, notează avocatnet.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik

pixel