Criză a uleiului de gătit, urmare a războiului. Specialist: Cămara e goală. E furtuna perfectă!
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
avertizare privind pretul uleiului. Foto: Ron Lach - Pexels
avertizare privind pretul uleiului. Foto: Ron Lach - Pexels
Specialiştii avertizează că preţul uleiului pentru gătit ar putea înregistra noi creşteri, pe fondul războiului Rusia-Ucraina. 

Conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina ar putea duce la o nouă creştere a preţului uleiului pentru gătit, spun specialiştii din domeniu. Aceştia descriu fenomenul ca fiind "o furtună perfectă". 

"Stocurile şi exporturile de uleiuri de gătit sunt în scădere. Cămara este goală. Nu există altă alternativă decât să lăsăm preţurile mari să raţionalizeze cererea şi să echilibreze piaţa", a declarat  James Fry, preşedintele firmei de consultanţă LMC International, transmite Bloomberg.

Potrivit acestuia, uleiurile de gătit se confruntă cu o "furtună perfectă", în condiţiile în care până la 60% din exporturile de ulei de floare soarelui ale statelor din regiunea Mării Negre sunt întârziate în sezonul agricol curent din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Un alt factor care va influenţa preţurile la uleiurile de gătit este faptul că livrările combinate de ulei de palmier ale statelor din Asia de Sud-Est nu vor depăşi volumele din 2020 decât în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit lui James Fry.

În plus, livrările mondiale de ulei de soia ar urma să scadă în sezonul agricol 2021/2022 din cauza unei cereri mai mari în ţările exportatoare. Aceasta în contextul în care a estimările referitoare la creşterea capacităţilor mondiale de procesare de soia au fost revizuite în jos la 4,5 milioane de tone, de la 16 milioane de tone iniţial.

În paralel, inflaţia se va agrava şi băncile centrale ar putea să majoreze dobânzile pentru a frâna activitatea economică şi a limita cererea pentru livrările şi aşa reduse de alimente şi combustibili, susţine James Fry. Chiar dacă cea mai bună speranţă pe termen scurt este o majorare a exporturilor din partea Indoneziei, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, James Fry, are îndoieli că acest lucru se va întâmpla.

 

Citeşte şi: Banca Centrală a Rusiei ia măsuri fără precedent. Încep interdicțiile

 

Vânzarea de valute străine va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP.

Între 9 martie şi 9 septembrie 2022,"băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor", se arată în comunicat, care adaugă că ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în această perioadă.

Retragerea de numerar din conturile în valută deschise în băncile ruseşti va fi limitată la 10.000 de dolari americani până pe 9 septembrie, restul putând fi retras doar în ruble la cursul de schimb curent, potrivit aceleiaşi surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel