Criza alimentară. Avram Fițiu: România trebuie să scape de blestemul ucrainean și rusesc
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să facem pentru a avea o agricultură performantă
Ce trebuie să facem pentru a avea o agricultură performantă
EXCLUSIV
Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj Napoca a vorbit despre ce înseamnă un ministru al agriculturii responsabil. Din păcate, a spus el, ”am pierdut și acest tren, cum am ratat și alte trenuri în ultimii ani de zile”.

”Din punct de vedere structural, poziția ministrului Chesnoiu nu are nici o legătură cu realitățile momentului, pentru că ar fi trebuit ca în noul Plan Național Strategic al României prin care cheltuim 22,5 miliarde de euro până în 2027, România să-și propună să devină suverană din punct de vedere alimentar. Este rușinos că cheltui 22 miliarde de euro timp de șapte ani de zile, ca tu să imporți mare parte din materia procesată pentru această țară. 

Nu ar fi rezistat nici o zi

O astfel de gândire în orice altă țară vest-europeană, fie ea Franța sau Germania, nu-ți permitea ca ministru să stai mai mult de o zi în fotoliul de ministru fără să ți se ceară demisia și să dispari din peisajul politic. 

Din păcate, și acest ministru, și toți miniștrii din ultimii 30 de ani nu au putut să priceapă acest lucru banal de simplu, că o țară ca România trebuie să-și asigure nevoile alimentare din producția proprie și din procesarea proprie”, a spus Avram Fițiu. Se pare, a continuat el, ”că nu avem această înțelegere și, din păcate ratăm și acest tren, cum am ratat și alte trenuri în ultimii ani de zile”.

Nu știu cum va fi anul acesta

Care sunt perspectivele României? Expertul a apreciat că, pe termen scurt, recolta din 2021 a fost una foarte bună, care a venit însă după un an secetos, care s-ar putea repeta și în 2022. ”Deci nu știu cum fi anul acesta. Și atunci în orice alt moment, anul acesta sau anii viitori, ne putem trezi cu un fenomen de secetă asemănător anului 2020, când, în Bărăgan, pământul a fost crăpat și, prin urmare, cultura de floarea-soarelui, de porumb și de grâu a fost aproape complet compromisă. 

Un ministru responsabil ar trebui să gândească pe termen mediu și să poată prevedea o astfel de situație de secetă în unul din anii care vin. Și, în acest context, ar trebui să oprească orice export de grâu din România, să-l transforme în făină și, sub această formă, chiar dacă exportăm ceva, să exportăm la momentul potrivit, dar produs procesat”, a spus specialistul. 

Citește și Criză alimentară. Avram Fițiu: România trebuie să vândă, dar nu grâu, ci făină

Este ceva banal

”Doi. Mă așteptam ca în noul PNS să avem parte de o gândire structurală, care să facă față unei astfel de situații de criză. Și anume, să nu joci pe o singură carte, și anume pe ferma industrială, care în sudul României, în estul României este ceva banal și care, pe de o parte, practică un sistem de agricultură chimizat, care depinde de gaze, de petrol, pentru că îngrășămintele chimice au legătură directe cu petrolul, iar într-o criză energetică nu poți să-ți legi sistemul agricol național de o dependență de petrol din altă parte, a spus Avram Fițiu. Prin urmare, a concluzionat el, ”noi ar trebui să scăpăm de acest blestem ucrainean și rusesc pe care îl avem în România și în estul României, și în Banat”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel