Criză alimentară. Bulgaria știe ce trebuie să facă. Are un plan

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Cereale
Cereale
Se vorbește foarte mult despre o criză alimentară la nivel global din cauza războiului din Ucraina, unul dintre marii exportatori de cereale din lume, la fel ca și Rusia, de altfel.

Iar fiecare țară acționează în consecință, în funcție de posibilități, dar și de disponibilitate. Bulgaria, spre exemplu, intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, şi a volatilităţii pieţelor.

Aproximativ 1,5 milioane tone de grâu

Un anunț făcut oficial de vicepremierul Assen Vassilev la postul public de televiziune BNT. În replică, producătorii au precizat că statul și-a propus să achiziționeze aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri, şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii. De menționat, în context, că Ungaria a decis, la rândul ei, să reducă exporturile de produse alimentare, indiferent de natura lor.  

Traderii spun că Bulgaria, unul din exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia, care, împreună, reprezintă mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

Cel mai grav scenariu 

"Trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu. Avem în ţară cereale pentru doi ani, în timp ce rezerva de stat are stocuri de grâu pentru 60 de zile. Aven resurse să cumpărăm grâu, mai degrabă decât să exportăm întreaga cantitate, şi mă întreb de unde vom cumpăra în septembrie, sau la ce preţ", a declarat Vassilev, care este şi ministru de Finanţe.

Asociaţia producătorilor de cereale din Bulgaria (NAGP) a anunţat că a fost înfiinţat un grup de lucru care va discuta cu autorităţile detaliile planificatelor achiziţii de stat, calendarul realizării lor şi preţurile, dar şi modul în care vor fi afectate exporturile.

Citește și Ungaria spune STOP! Aceste produse nu mai ies din țară

Recomandările profesorului Coșea

Într-o recentă intervenție la unul dintre posturile de televiziune din Romănia, profesorul Mircea Coșea îndemna autoritățile țării noastre să ia măsuri, să gândească planuri, să se pună pe treabă, pentru că România importă foarte multă mâncare. În plus, el recomanda să fie acordată mai multă atenție agriculturii, astfel încât nu doar să ne asigurăm necesarul intern, dar să mai și putem trimite în afara granițelor. 

Potrivit aprecierilor sale, ”apare și un lucru care trebuie spus cu modestie și cu jenă, pentru că în situații atât de dure este greu să spui că avem și un avantaj. Dar să știți că avem și un avantaj. Blocarea porturilor ucrainene înseamnă o puternică dezvoltare pentru Constanța din punctul de vedere al exporturilor de cereale. În zona aceasta, și nu doar în zona această, în Europa, în principal, principalul concurent al României la exportul de cerereale este Ucraina. Care exportă mult prin porturile ei. Dacă aceste porturi vor fi blocate, Constanța ar avea, teoretic vorbind, o posibilitate de dezvoltare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel