Adrian Negrescu, avertisment: Vor mai bate un cui în coșciugul economiei
Analistul economic Adrian...
Iar fiecare țară acționează în consecință, în funcție de posibilități, dar și de disponibilitate. Bulgaria, spre exemplu, intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, şi a volatilităţii pieţelor.
Aproximativ 1,5 milioane tone de grâu
Un anunț făcut oficial de vicepremierul Assen Vassilev la postul public de televiziune BNT. În replică, producătorii au precizat că statul și-a propus să achiziționeze aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri, şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii. De menționat, în context, că Ungaria a decis, la rândul ei, să reducă exporturile de produse alimentare, indiferent de natura lor.
Traderii spun că Bulgaria, unul din exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia, care, împreună, reprezintă mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.
Cel mai grav scenariu
"Trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu. Avem în ţară cereale pentru doi ani, în timp ce rezerva de stat are stocuri de grâu pentru 60 de zile. Aven resurse să cumpărăm grâu, mai degrabă decât să exportăm întreaga cantitate, şi mă întreb de unde vom cumpăra în septembrie, sau la ce preţ", a declarat Vassilev, care este şi ministru de Finanţe.
Asociaţia producătorilor de cereale din Bulgaria (NAGP) a anunţat că a fost înfiinţat un grup de lucru care va discuta cu autorităţile detaliile planificatelor achiziţii de stat, calendarul realizării lor şi preţurile, dar şi modul în care vor fi afectate exporturile.
Citește și Ungaria spune STOP! Aceste produse nu mai ies din țară
Recomandările profesorului Coșea
Într-o recentă intervenție la unul dintre posturile de televiziune din Romănia, profesorul Mircea Coșea îndemna autoritățile țării noastre să ia măsuri, să gândească planuri, să se pună pe treabă, pentru că România importă foarte multă mâncare. În plus, el recomanda să fie acordată mai multă atenție agriculturii, astfel încât nu doar să ne asigurăm necesarul intern, dar să mai și putem trimite în afara granițelor.
Potrivit aprecierilor sale, ”apare și un lucru care trebuie spus cu modestie și cu jenă, pentru că în situații atât de dure este greu să spui că avem și un avantaj. Dar să știți că avem și un avantaj. Blocarea porturilor ucrainene înseamnă o puternică dezvoltare pentru Constanța din punctul de vedere al exporturilor de cereale. În zona aceasta, și nu doar în zona această, în Europa, în principal, principalul concurent al României la exportul de cerereale este Ucraina. Care exportă mult prin porturile ei. Dacă aceste porturi vor fi blocate, Constanța ar avea, teoretic vorbind, o posibilitate de dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Alegerile prezidențiale din acest an au adus în...
Dacă banca americană Goldman...
Ministrul Afacerilor Interne,...
BNR a transmis cursul valutar...
Zăcământul este exploatat de...
În urmă cu aproape cinci ani,...
Toate conexiunile de fibră...
Un acord comercial încheiat de...
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de...
Începând cu data de 01 ianuarie...
Gigantul Nvidia urmează să...
Gaze naturale ruseşti par să ajungă în continuare în...
Această decizie reflectă o schimbare majoră de direcție...
Reindustrializarea României...
Proiectul RoPay, rezultat al...
Prețul energiei electrice pe...
Notarii publici din România vor...
Indicele CONFIDEX, cel care...
Preşedintele în funcţie şi...
Poluarea apei duce, iată, şi la...
Gradul de acoperire prin...
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...
Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...