Criza alimentară va OCOLI România? Adrian Negrescu lămurește lucrurile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Criza alimentelor! Vlad Macovei: Să ne asigurăm în ceea ce privește producția internă/Degeaba stocăm grâu, oamenii nu se hrănesc cu boabe
Criza alimentelor! Vlad Macovei: Să ne asigurăm în ceea ce privește producția internă/Degeaba stocăm grâu, oamenii nu se hrănesc cu boabe
Analistul Adrian Negrescu a vorbit despre criza alimentară mondială provocată de creșterea prețurilor la carburanți, dar și de războiul din Ucraina și despre situația României în acest context.

Se poate spune că, deocamdată, România se poate considera la adăpost de această criză. Și da și nu. Adică da, dintr-un punct de vedere și nu, din alt punct de vedere. Iar această ultimă parte se referă la buzunarul românului. Iată ce explică analistul Adrian Negrescu.

”În primul rând suntem protejați pentru că avem o producție de cereale foarte bună, care depășește cu mult consumul național. În momentul de față, noi exportăm și grâu, și porumb. Cred că suntem printre puținele țări din regiune care avem, în sfârșit, o securitate pe această zonă”, spune expertul. 

Dar, avertizează analistul, ”nu suntem protejați de creșterea prețurilor la cereale, pentru că există o scumpire generală, la nivel internațional a acestor produse. Iar explicație este una simplă: pentru că Rusia și Ucraina reprezintă aproape 30% din producția mondială de cereale. Sunt țări care depind de al consumului de grâu, spre exemplu, de Ucraina și de Rusia. 

Turcia - 75% din consum, Egiptul - 70%, Kenya, Nigeria, în general țările africane care sunt foarte dependente de aceste importuri din Rusia și Ucraina. Iar ceea ce spun Statele Unite, ceea ce spune și Comisia Europeană reprezintă un semnal de alarmă și, practic, un imbold către producătorii de cereale să încerce să caute soluții, să încerce să evite embargourile la nivel internațional, pentru că, din păcate, sunt multe țări care încearcă, în această perioadă, să țină pentru ele tot ceea ce înseamnă producție de cereale în zonă. Pentru că ce înseamnă cereale, în ultimă instanță. Înseamnă făină, adică pâine, înseamnă porumb, adică mănăligă. 

Cred că situația trebuie privită ca o criză a prețurilor, pentru că prețurile vor crește în continuare, iar țările acestea foarte, foarte sărace nu vor mai avea acces financiar la importurile de cereale”, a precizat Adrian Negrescu la B1TV. 

Citeșt și Mircea Coșea: România pierde CINCI mari oportunități

Profesorul Mircea Coșea, apreciază, la rândul său, că România ”pierde oportunitatea de a intra într-o nouă fază a dezvoltării. Ani de zile nu a existat o strategie de dezvoltare. Această criză de la granițele noastre ne deschide anumite oportunități dar noi nu suntem pregătiți să le punem în aplicare”. 

Profesorul Mircea Coșea a explicat că România ar trebui să se restructureze iar prima ar fi cea legată de potențialul agricol: ”Intrăm într-o criză agricolă. România este a doua sau a treia țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului agricol. Este cea mai bine dotată, după Franța, cu pământ pentru agricultură. Ar putea hrăni de aproape cinci ori mai multă populație decât România, deci ar putea să devină un exportator net de alimente, de cereale, de tot ceea ce înseamnă elementele pe care criza alimentară le va aduce în față. Dar, pentru asta trebuie o politică specială de dezvoltare a agriculturii pe baze intensive. Asta înseamnă valorificarea în țară a resurselor, pentru că importul de materii prime importuri de produse prefabricate și o explozie de materii prime, energie dezechilibrează balanța comercială dintr-o țară care ar putea exporta pentru aproape jumătate din Europa. Noi importăm 70% din mâncare deci această oportunitate o pierdem, e prea târziu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel