Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Autor: DCBusiness Team | 26 noi 2022, 15:41
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Criza din Ucraina s-a mutat în România.

Rămași fără curent, apă și căldură, ucrainenii și moldovenii vin să-și cumpere generatoare electrice din Suceava, Iași, Piatra Neamț, Bacău. Magazinele de la graniță au epuizat rapid stocurile și spun că furnizorii nu mai fac față cererii.

Prețul unui generator de uz casnic poate ajunge până la 5000 de lei, însă oamenii sunt dispuși să plătească oricât pentru câteva ore de lumină și căldură, potrivit B1TV..

Criză energetică majoră în Republica Moldova

Din cauza bombardamentelor din Ucraina, mai multe orașe din Republica Moldova, cel mai important importator, au rămas fără curent electric.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic, după ce negocierile cu compania Gazprom au eșuat. În urma stării de urgență, atât UE, cât și vecinii Republicii Moldova s-au oferit să ajute țara. Țara a primit 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru soluționarea problemelor prin care trece țara.

Negocierile dintre Rusia şi Republica Moldova asupra livrărilor de gaze ruseşti nu au dus deocamdată la niciun rezultat

Disputa dintre Republica Moldova şi Rusia cu privire la livrările de gaze ruseşti continuă, după ce negocieri asupra unui nou contract de aprovizionare nu au dus la niciun rezultat, informează vineri dpa.

Pentru a doua zi consecutiv, nu s-a ajuns la niciun acord la negocierile din Sankt-Petersburg, a anunţat joi seara gigantul rus Gazprom, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a subliniat importanţa sprijinului european în timpul unei vizite oficiale la Bruxelles. Uniunea Europeană (UE) a acordat miercuri Republicii Moldova un sprijin financiar de 60 de milioane de euro, pentru a o ajuta să gestioneze actuala criză energetică.

"Credem că următoarele câteva săptămâni sunt cruciale şi considerăm că prietenii Republicii Moldova ar trebui să ne ajute să găsim surse de aprovizionare (cu gaz) alternative", a declarat Gavriliţa pentru dpa.

Totodată, ea a subliniat că Republica Moldova nu este preocupată să aleagă între Est şi Vest, ci să obţină cel mai mare sprijin posibil.

Rusia ameninţă să suspende livrările de gaz către Republica Moldova la sfârşitul anului, în cazul în care actualul contract nu va fi prelungit până atunci.

Disputa este generată de faptul că Republica Moldova, care după schimbarea puterii la Chişinău are un curs pro-european, trebuie să plătească 790 de dolari pe 1000 de metri cubi de gaz, considerabil mai mult decât în timpul guvernului prorus precedent.

Din cauza situaţiei dramatice, Republica Moldova a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă pentru o lună.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru că stabileşte preţurile la gaz în funcţie de alinierea politică a unei ţări. Republica Belarus, de exemplu, a negociat recent un preţ la gaz semnificativ mai mic pentru 2022.

La rândul său, Kremlinul susţine că nu există interese politice în spatele negocierilor cu Republica Moldova. Sunt discuţii strict comerciale, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la actuala cerere ridicată la gazul rusesc şi la datoriile mari acumulate de Republica Moldova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe