Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Criza din Ucraina s-a mutat în România.

Rămași fără curent, apă și căldură, ucrainenii și moldovenii vin să-și cumpere generatoare electrice din Suceava, Iași, Piatra Neamț, Bacău. Magazinele de la graniță au epuizat rapid stocurile și spun că furnizorii nu mai fac față cererii.

Prețul unui generator de uz casnic poate ajunge până la 5000 de lei, însă oamenii sunt dispuși să plătească oricât pentru câteva ore de lumină și căldură, potrivit B1TV..

Criză energetică majoră în Republica Moldova

Din cauza bombardamentelor din Ucraina, mai multe orașe din Republica Moldova, cel mai important importator, au rămas fără curent electric.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic, după ce negocierile cu compania Gazprom au eșuat. În urma stării de urgență, atât UE, cât și vecinii Republicii Moldova s-au oferit să ajute țara. Țara a primit 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru soluționarea problemelor prin care trece țara.

Negocierile dintre Rusia şi Republica Moldova asupra livrărilor de gaze ruseşti nu au dus deocamdată la niciun rezultat

Disputa dintre Republica Moldova şi Rusia cu privire la livrările de gaze ruseşti continuă, după ce negocieri asupra unui nou contract de aprovizionare nu au dus la niciun rezultat, informează vineri dpa.

Pentru a doua zi consecutiv, nu s-a ajuns la niciun acord la negocierile din Sankt-Petersburg, a anunţat joi seara gigantul rus Gazprom, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a subliniat importanţa sprijinului european în timpul unei vizite oficiale la Bruxelles. Uniunea Europeană (UE) a acordat miercuri Republicii Moldova un sprijin financiar de 60 de milioane de euro, pentru a o ajuta să gestioneze actuala criză energetică.

"Credem că următoarele câteva săptămâni sunt cruciale şi considerăm că prietenii Republicii Moldova ar trebui să ne ajute să găsim surse de aprovizionare (cu gaz) alternative", a declarat Gavriliţa pentru dpa.

Totodată, ea a subliniat că Republica Moldova nu este preocupată să aleagă între Est şi Vest, ci să obţină cel mai mare sprijin posibil.

Rusia ameninţă să suspende livrările de gaz către Republica Moldova la sfârşitul anului, în cazul în care actualul contract nu va fi prelungit până atunci.

Disputa este generată de faptul că Republica Moldova, care după schimbarea puterii la Chişinău are un curs pro-european, trebuie să plătească 790 de dolari pe 1000 de metri cubi de gaz, considerabil mai mult decât în timpul guvernului prorus precedent.

Din cauza situaţiei dramatice, Republica Moldova a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă pentru o lună.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru că stabileşte preţurile la gaz în funcţie de alinierea politică a unei ţări. Republica Belarus, de exemplu, a negociat recent un preţ la gaz semnificativ mai mic pentru 2022.

La rândul său, Kremlinul susţine că nu există interese politice în spatele negocierilor cu Republica Moldova. Sunt discuţii strict comerciale, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la actuala cerere ridicată la gazul rusesc şi la datoriile mari acumulate de Republica Moldova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel