Criza economică distruge micile afaceri. Cifrele care confirmă dezastrul

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Și nu este decât începutul, potrivit analiștilor
Și nu este decât începutul, potrivit analiștilor
Sunt cifre oficiale care vin de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ce confirmă, practic, că starea de criză economică s-a instalat deja în România. 

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,49%, în primele două luni din acest an, până la 5.155, faţă de 4.141, aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 934 de firme (în creştere cu 18,98%), şi în judeţele Constanţa (261, +38,10%), Timiş (241, +19,9%), Ilfov (223, +46,71%) şi Cluj (216, +24,86%).

La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Ialomiţa, respectiv 23 (+27,78%), Giurgiu (15,+50%), Călăraşi (33, +37,50%), Covasna (34, +41,67%) şi Mehedinţi (38, +35,71%).

Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în primele nouă luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 1.580 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 30,15%.

Construcţiile şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 480 (+23,39%), respectiv 440 (+16,71%). 

Citește și Se anunță concedieri masive. Adrian Negrescu: ”Nu poți trăi la nesfârșit cu o astfel de situație”

Într-o intervenție televizată, analistul politic Bogdan Chirieac a atras atenția asupra situaţiei economice în care se află România, lovită de multiple crize şi având şi un război la graniţă.

"În legătură cu dolarul, acesta s-a devalorizat în funcţie de euro. Şi în acest context, probabil că Banca Naţională a devalorizat şi leul în funcţie de dolar. În Statele Unite inflaţia este în jur de 8%. Lumea va avea probleme economice importante, România nu ar trebui să aibă aceste probleme, fiindcă avem toţi banii de la Uniunea Europeană. Trebuie să învăţăm să îi accesăm. Până acum nu am reuşit să-i atragem. 

Din nefericire, avem cea mai slabă administraţie din Uniunea Europeană - cel puţin prin prisma atragerii de fonduri europene - nu reuşim să atragem nici investitorii care pleacă din Rusia şi din Ucraina. Şi clima, şi obiceiurile, şi forţa de muncă ar fi trebuit să fie suficiente argumente pentru a atrage în România aceşti investitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel